Slovenskí vinári hodnotia tohtoročnú úrodu pozitívne, obávajú sa však predaja vína

vino, vinohrad, hrozno
Foto: ilustračné, SITA/Ľudovít Vaniher

Slovenskí vinári hodnotia tohtoročnú úrodu pozitívne. Obávajú sa však, že budú mať z viacerých dôvodov problémy s predajom vína.

Môžu za to nízke výkupné ceny hrozna, ktoré môžu byť pre producentov likvidačné, lacné dovozy zahraničného vína bez informácie o pôvode, či chýbajúca podpora zo strany štátu. Uviedli to v reakcii pre agentúru SITA.

Samotný priebeh tohto roka a vegetácia podľa firmy Víno Mrva & Stanko naznačuje, že ročník 2019 bude veľmi dobrý, tak pre biele ako i pre červené vína. Spolumajiteľ Vladimír Mrva sa však obáva, že pestovatelia hrozna budú mať i napriek kvalitnej surovine problém s predajom.

Pragmatickí konzumenti

„Dôvodov tohto stavu môže byť viacero. Dovoz zahraničného vína, či už v sudovom stave alebo vo fľašiach a následná zavádzajúca informácia o pôvode vína. Lacné zahraničné víno sa tiež deklaruje ako slovenské, čím prichádza k zavádzaniu konzumenta. Problémom je aj dovoz lacného dotovaného hrozna z okolitých krajín, celková nadprodukcia vína v celej EÚ a chýbajúca podpora od štátu,“ uviedol Vladimír Mrva.

Samotný obchodný trh preferuje podľa Vladimíra Mrvu viac zahraničné vína a správanie konzumenta je veľakrát čisto pragmatické, kde často rozhoduje cena, a nie kvalita.

„Síce sme konzumentov naučili víno piť, avšak bude trvať dlhšie, kým ho presvedčíme o nespornej kvalite slovenských vín v konkurencii so zahraničnými,“ pokračoval Mrva. Na samotný výsledok tohtoročnej úrody si podľa Vladimíra Mrvu musia vo vinárstve Mrva & Stanko počkať minimálne do konca roka.

„Čo sa týka zhodnotenia tohto ročníka, tak ako sa hovorí, pokiaľ ešte nie je hrozno spracované u vinára v pivnici, je predčasné hodnotiť ročník,“ uzavrel Mrva.

Veľmi dobrý rok

Rok 2019 sa aj podľa vinohradnícko-vinárskej firmy Ostrožovič, s najdlhšou históriou v rámci slovenského Tokaja, zatiaľ javí ako veľmi dobrý.

„Zrážky v regióne Tokaj boli tohto roku výrazne lepšie rozvrstvené ako vlani. Tento rok bol výrazne vyšší tlak na múčnatku, ale častou a odbornou ochranou sa to dalo udržať pod kontrolou. Atypický bol výrazný tlak perenospóry v závere kvitnutia viniča. V súčasnosti vďaka zrážkam, ktoré boli okolo 10. augusta v množstve 50 milimetrov, sa bobule výrazne nalievajú. Zároveň sa veľmi krásne hrozno už vyfarbuje. Pokiaľ neprídu mimoriadne klimatické udalosti, začiatok zberu bude okolo 9. septembra, čo je asi v normálnom termíne,“ povedala Viktória Kičiňová z vinárstva Ostrožovič.

Menej hrozna

Objemovo bude hrozna oproti minulému rekordnému roku vo vinárstve Elesko menej.

„Rátam, že úroda bude mierne nižšia aj ako priemer za ostatné roky. Napriek tomuto faktu sú avizované výkupné ceny hrozna pre producentov likvidačné. Vinohradníci sú za posledné dva roky vystavení takému tlaku na ceny, ktorý nebudú mnohé výrobné podniky môcť prežiť. Vinohradníkov likvidujú lacné dovozy, s ktorých cenami nie sú schopní vôbec bojovať. Čo sa týka kvality, verím, že počasie sa umúdri a bude nám dopriate pekné babie leto. Vtedy hrozno dozrieva do optimálnych parametrov,“ uzavrela hodnotenie sezóny hlavná agronómka vo vinárstve Elesko Soňa Bugáňová.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Firmy a inštitúcie EleskoOstrožovičVíno Mrva & Stanko