Slovensko zaplavilo lacné zahraničné víno, predáva sa ako slovenské

červené víno
Foto: ilustračné, Thinkstock

Slovenské víno je v ohrození. Upozorňujú na to vinári združení v Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska. Podľa nich ná hrozí úplné vyhynutie. Na svedomí to majú aj podvodníci, ktorí vydávajú zahraničné víno za domáce.

Kým v roku 1989 bolo na Slovensku podľa údajov Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva až 38 000 hektárov vinohradov, dnes je to len 18 000 hektárov, pričom skutočne rodiacich vinohradov s muštovými odrodami viniča z toho tvorí len 9 000 hektárov.

Z tejto výmery je možné vyrobiť približne 30 miliónov litrov vína. Paradoxom však je, že popri tomto poklese plôch vinohradov deklarovaná spotreba slovenského vína predstavuje 70 miliónov litrov.

Nedostatočná kontrola

Víno patrí k tovarom ktoré majú aj na pultoch obchodov silnú pozíciu. Podľa aprílového prieskumu agentúry Go4insight realizovaného pre Potravinársku komoru Slovenska (PKS) je až 51% vína v obchodoch so slovenským pôvodom. To však podľa vinárskeho cechu nemusí byť vôbec pravda.

Pod slovenským označením ŠKČ a etiketou sľubujúcou domáci pôvod sa skrýva dovezené hrozno, či priamo cisternové víno z Maďarska, Talianska, Španielska či Moldavska.

„Vzniká dôvodné podozrenie, že niektorí nepoctiví vinári takto nielenže klamú spotrebiteľov, ale tiež ohrozujú slovenské vinohradníctvo a vinárstvo. V neposlednom rade pripravujú štát o nemalé prostriedky na daniach a DPH,“ hovorí Martin Pomfy z Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska a upozorňuje na nedostatočnú kontrolu zo strany zodpovedných štátnych orgánov.

Zákony a dotácie

Nie sú to však len podvody, ktoré ťahajú slovenských vinárov ku dnu. Problémom je podľa cechu aj vysoká administratívna záťaž a štedro dotovaná konkurencia zo zahraničia.

Situáciu zhoršuje aj nejasný spôsob prideľovania dotácií na Slovensku, pričom nie sú neobvyklé ani prípady, kedy dotácie čerpajú aj vinohrady, ktoré reálne nerodia.

„Vinohradníci nedokážu zarobiť ani na nevyhnutnú ochranu, výživu, či podsadbu. Ceny konkurenčných vín nepokrývajú ani ich náklady. Preto je väčšina vinohradov v zlej kondícii,“ upozorňuje expert v oblasti vinárstva Štefan Ailer.

Cech vinohradníkov a vinárov je novou organizáciou, ktorá združuje asii 40 spoločností. Cieľmi sú nastavenie kvalitnejšieho legislatívneho rámca v oblasti vinohradníctva a vinárstva, zavedenie prísnejších kontrol a novej, účinnej certifikácie s cieľom do budúcnosti eliminovať klamanie spotrebiteľov predajom vína zo zahraničia ako slovenského vína.

Najôepším príkladom pre nás je podľa nich susedné Česko. Nekompromisné kontroly a exemplárna pokuta jednému z najväčších predajcov vín mala za výsledok, že sa podobné praktiky z trhu takmer vytratili. Česko taktiež prijalo nový zákon, kedy vína z dovozu musí obchodník držať vo vlastných colných skladoch počas 28 dní.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom