Slovensko zavádza mimoriadne núdzové opatrenie na poľské mäso

Kuracie mäso, ilustračná snímka
Foo: Pixabay.com/RitaE

Všetky zásielky poľského mäsa musia odteraz prejsť najprv kontrolou.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná vydala pokyn hlavnému veterinárnemu lekárovi SR na mimoriadne núdzové opatrenie na dovoz hovädzieho mäsa z Poľska. Každá zásielka musí od 22. februára prejsť najprv laboratórnymi testami a až po kontrole môže smerovať na slovenský trh. Toto opatrenie bude platiť až do odvolania. Informovalo o tom v piatok ministerstvo pôdohospodárstva v tlačovej správe.

Každý kus skontrolujú

„Nedovolím, aby zlyhania poľských orgánov opakovane ohrozovali slovenských spotrebiteľov. Štátna veterinárna a potravinová správa bude preto kontrolovať všetky dodávky poľského mäsa. Sto percent zásielok poľského hovädzieho mäsa bude musieť prejsť kontrolou predtým, ako sa dostane k spotrebiteľovi, do reštaurácií či jedální. Toto opatrenie bude platiť až do odvolania. Prehodnotíme ho po zverejnení výsledkov kontrol bitúnkov a funkčnosti poľského systému kontroly mäsa inšpektormi Európskej komisie,“ povedala vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Prísne opatrenie je reakciou na ďalší prípad závadného mäsa z Poľska. V Česku v 700-kilogramovej zásielke hovädziny totiž tento týždeň odhalili nebezpečné baktérie salmonely. Na Slovensko sa z tejto dodávky dostalo 40 kilogramov mäsa. Kontrolóri Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) však celú zásielku zachytili a tá sa tak nedostala k spotrebiteľom.

Prísne kontroly

Potravinoví inšpektori podrobia poľské mäso podľa ŠVPS laboratórnym vyšetreniam na prítomnosť baktérií, zvyškov veterinárnych liekov, zneužívaniu rozmrazeného mäsa a aj kontrolám označenia prevádzok, z ktorých mäso pochádza. V prípade podozrenia z falšovania mäsa sa vykoná súčasne senzorické (zmyslové) testovanie a kvalitatívna detekcia druhu mäsa.

„Každý príjemca poľského hovädzieho mäsa je povinný nahlásiť dodávku do elektronického systému ŠVPS najneskôr 24 hodín pred dodaním. Inšpektori ŠVPS z neho odoberú vzorky a príjemca bude musieť počkať na výsledky testov. Poľská hovädzina bude môcť byť uvoľnená na trh až po tom, ako prejde riadnymi vyšetreniami na zdravotnú bezpečnosť,“ vysvetlil ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

Potravinoví inšpektori sú od prepuknutia škandálu s poľskými bitúnkami neustále v pohotovosti. Doposiaľ uskutočnili viac ako 550 cielených kontrol poľského hovädzieho mäsa. Kontrolám podrobujú mäso v skladoch, maloobchodoch, baliarňach, spracovateľských prevádzkach a aj na cestách. Kontroly pritom prebiehajú na všetky typy mias.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom