Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Predseda SPPK Emil Macho Foto: SITA/Martin Havran
17. 01. 2019 13:17 Komentáre od NasVidiek.skSITA

SPPK označila uplynulý rok za prelomový v ozdravení slovenského agropotravinárstva

Agropotravinárstvo sa v roku 2018 podľa predsedu SPPK Emila Macha stalo opäť jednou z priorít národného hospodárstva.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) zhodnotila rok 2018 ako kľúčový, počas ktorého sa podarilo presadiť viaceré zásadné témy súvisiace s ozdravením slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva. SPPK pozitívne hodnotila aj zmenu v samotnom vnímaní významu slovenského agropotravinárstva verejnosťou a veľký záujem médií v roku 2018 o súvisiace témy. „Je dôležité, aby sa o strategickom odvetví národného hospodárstva čoraz viac písalo a hovorilo, pretože aj takýmto spôsobom môžeme viac upriamiť pozornosť spotrebiteľa na čerstvé, domáce a bezpečné potraviny,“ konštatoval vo štvrtok na tlačovom brífingu predseda SPPK Emil Macho.

Najväčšie plusy

V roku 2018 sa podľa SPPK podarilo presadiť vyššiu štátnu pomoc v štátnom rozpočte na rok 2019, podporu špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby prostredníctvom zberu dát, projekt zelenej nafty na rok 2019 či odškodnenie za sucho 2017. Zároveň sa navýšil počet základných škôl zapojených do projektu Hovorme o jedle, SPPK získala členstvo v COPA COGECA a komore sa podarilo aj stretnutie s tromi najvyššími ústavnými činiteľmi SR. Medzi pozitívami minulého roka, ktoré ostali v platnosti, vidí SPPK systémové riadenie rizík v časoch rastúcich dopadov klimatických zmien či systémovú podporu potravinárskeho priemyslu prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

Priority na rok 2019

Ako priority tohto roka označila SPPK vyššiu štátnu pomoc, ktorá bude porovnateľná s úrovňou okolitých krajín a bude záväzná pre všetky vlády, prípravu strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020, podporu potravinárskeho priemyslu. Na európskej scéne chce SPPK mať po voľbách do Európskeho parlamentu slovenského zástupcu v poľnohospodárskom výbore a na Slovensku zas zástupcu slovenských poľnohospodárov v Rade Slovenského pozemkového fondu. SPPK sa chce v tomto roku zamerať aj na marketing a vzdelávanie spotrebiteľa či obnoviť život a prácu na vidieku.

„Toto všetko samozrejme nestihneme z roka na rok. Aj v ostatných krajinách to trvalo roky. Musíme si uvedomiť, že napríklad, čo sa týka podielu domácich potravín na slovenských pultoch obchodov, sme v otvorenom spoločnom európskom priestore. Aj slovenskí spotrebitelia si občas radi doprajú zahraničné potraviny na čom nie je nič zlé. Chceme sa však čo najskôr dostať cez hranicu 50 % domácich výrobkov na pultoch obchodov. Toto vidíme reálne v horizonte troch až štyroch rokov,“ dodal Macho.

Očakávania SPPK

Ak sa vízie slovenského agrosektora a SPPK v roku 2019 naplnia, komora po naplnení týchto vízií očakáva vyššiu konkurencieschopnosť slovenských agropotravinárov na spoločnom trhu EÚ, vyšší podiel bezpečných a škandálmi nepoznačených slovenských potravín v obchodoch, modernejšie technológie na výrobu potravín, vyššiu zamestnanosť na vidieku prostredníctvom živočíšnej výroby a špeciálnej rastlinnej výroby a viac zvierat.

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.

X