Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Meat 1030729_1920.jpg
Hovädzie mäso, obchod, ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com/freephotos

Takmer polovica avizovaného podozrivého mäsa bola napokon z bezpečnej slovenskej výroby

Približne polovica podozrivého mäsa sa ukázala ako bezpečná.

Hygienické kontroly v prevádzkach, kam sa malo dostať rizikové poľské mäso, ukázali, že časť z nahláseného mäsa bola v konečnom dôsledku slovenského pôvodu a bola zdravotne bezpečná. Uviedol to vo vyhlásení hlavný hygienik SR Ján Mikas, podľa ktorého z avizovaného objemu 520 kilogramov hovädzieho mäsa z podozrivých poľských bitúnkov bolo nakoniec preukázateľných 242 kilogramov mäsa od slovenských výrobcov.

„Z našich kontrol vyplynulo, že mäso poľského pôvodu bolo dodané iba do jednej školskej jedálne. Okrem ohlásených 15 zariadení bolo skontrolovaných ďalších 10 zariadení spoločného stravovania a spolu môžeme konštatovať, že zo skontrolovaných oznámených 25 zariadení bolo poľské hovädzie mäso dodané v celkovom množstve zhruba 226 kilogramov,“ uviedol hlavný hygienik s tým, že toto mäso bolo následne použité na prípravu hotových pokrmov. V súvislosti s týmto mäsom však neboli hlásené zo strany konzumentov kontrolovaných zariadení žiadne zdravotné ťažkosti. Kontroly ďalších siedmich zariadení ešte pokračujú.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva podľa hlavného hygienika na Slovensku od 29. januára do 4. februára vykonali spolu 1 308 kontrol. Najviac prevádzok sa skontrolovalo v Nitrianskom kraji, a to 281. Nasledoval Košický kraj s 260 kontrolami a v Bratislavskom kraji sa uskutočnilo 192 kontrol.

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.

X