Trh s bravčovým mäsom v Európskej únii čelí problémom, výrobcovia majú vysoké náklady a ceny poklesli

Bravčové mäso
Foto: ilustračné, SITA/Marko Erd

Trh s bravčovým mäsom v čelí podľa Európskej komisie (EK) problémom. V prvej polovici roka totiž prišlo k výraznému nárastu výroby (až o 4,1 percenta), no v kombinácii so spomalením dopytu.

To viedlo k poklesu cien, paradoxne v čase, kedy výrobcovia čelia vysokým nákladom. Eurokomisia to konštatovala vo svojej jesennej verzii správy o krátkodobom výhľade na jeseň 2021.

Produkcia sa mierne zníži

Eurokomisia ďalej očakáva, že produkcia hovädzieho mäsa v EÚ sa v roku 2021 mierne zníži, a to o 0,5 percenta. Je to hlavne kvôli zníženiu stáda kráv spolu s nižším dopytom v potravinárskych službách.

Vývoz na trhy s vysokou hodnotou, akými sú Japonsko, Nórsko a Hongkong, sa zvyšuje, čo by malo v roku 2021 viesť podľa EK k celkovému nárastu vývozu hovädzieho mäsa o 2 percentá.

Vývoz ovplyvňuje vtáčia chrípka

Hydinársky sektor tiež podľa EK prechádza náročným obdobím, s trvalými dôsledkami vtáčej chrípky. Problémom je aj znížený dopyt po stravovacích službách a vysoké náklady na krmivo.

Očakáva sa, že výroba sa v roku 2021 zníži o 0,9 percenta. Na vývoz do EÚ majú vplyv zákazy súvisiace s vtáčou chrípkou, čo v roku 2021 spôsobí pokles o päť percent.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaEurópska komisia (EK)