Ukrajinské hydinové mäso nemusí spĺňať prísne bezpečnostné normy EÚ, upozorňuje SPPK

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Animal 2664504_1280.jpg

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora apeluje na spotrebiteľov, aby si začali viac všímať krajinu pôvodu u mäsa a mäsových výrobkov.

Slovensko sa podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) stalo krajinou, do ktorej mieria stovky kamiónov naložených lacným ukrajinským hydinovým mäsom. SPPK a Únia potravinárov Slovenska (ÚPS) apelujú na spotrebiteľov, aby v obchodoch zisťovali pôvod hydinového mäsa, ktoré kupujú. Lacné hydinové mäso z Ukrajiny totiž podľa SPPK nemusí spĺňať prísne bezpečnostné normy, aké musia dodržiavať slovenskí chovatelia hydiny.

Je štandardom, že práve pri mäsa z tretích krajín sa ťažko určuje jeho pôvod, nie je vystopovateľné a pri jeho výrobe nie je zaručená prísna kontrola ako v krajinách EÚ. Informovala o tom v piatok hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v tlačovej správe. Ukrajinské mäso sa počas tohto roka objavilo podľa SPPK v stravovacích zariadeniach či maloobchodnej sieti za podstatne nižšie ceny, než sú v prípade slovenského mäsa.

Potrebná je opatrnosť

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu s Úniou potravinárov Slovenska podporujú slovenských hydinárov v ich snahách o bezpečný trh a bezpečné potraviny, a to práve v kontexte zvýšených dovozov mäsa neznámeho pôvodu z tretích krajín. „Opätovne vyzývame spotrebiteľov na maximálnu opatrnosť pri kúpe hydinového mäsa. V časoch potravinových afér je preto namieste ostražitosť a informovanosť. Sme ochotní maximálne spolupracovať so štátnymi kontrolnými orgánmi, aby sme zabezpečili bezpečné potraviny na jednotnom európskom trhu,“ uviedol predseda ÚPS Stanislav Voskár.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora