Uvidíme ešte na pultoch obchodov slovenské kurčatá? Situácia je alarmujúca, tvrdia hydinári

Kura, kurča, potraviny
Foto: ilustračné, Getty images

Situácia na Slovensku sa v chove a spracovaní hydiny neustále zhoršuje a je už alarmujúca. Slovenskí producenti hydinového mäsa majú podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) čoraz väčší problém presadiť svoje produkty do obchodných reťazcov, ktoré neustále zvyšujú dovozy a extrémne znižujú ceny dovážaného hydinového mäsa. Slovenským hydinárom tak pre klesajúce tržby hrozí kolaps.

„Sebestačnosť v produkcii hydinového mäsa v SR klesla za posledné 3 roky z takmer 70 % na 50,5 % v roku 2019 a tento negatívny trend pokračuje aj v posledných mesiacoch roku 2020,“ konštatoval vo štvrtok na tlačovej konferencii riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.

Záporné saldo ešte viac vzrástlo

Keďže slovenský trh s potravinami je úplne otvorený, na svoje pulty umiestňujú obchodné reťazce prebytky hydinového mäsa z okolitých krajín – Poľska, Ukrajiny, Rumunska a ČR.

„Dovozy a záporné saldo zahraničného obchodu s hydinovým mäsom neustále rastú. Za prvých 7 mesiacov tohto roku sa doviezlo do SR 48 042 ton hydinového mäsa a saldo zahraničného obchodu dosiahlo zápornú hodnotu 60,4 milióna eur, čo medziročne predstavuje nárast o 25 %,“ ozrejmil Molnár.

Slovenské odbytové ceny za hydinové mäso z dôvodu tlaku zahraničných obchodných reťazcov podľa ÚHS neustále klesajú. Zahraničné obchodné reťazce predávajú aktuálne v akciách dovážané poľské kurčatá za cenu 1,29 eura za kilogram a poľské a rumunské kuracie rezne za 2,99 eura za kilogram, čo predstavuje medziročný pokles týchto akciových cien o 24-32 %.

„Ceny dovážaného hydinového mäsa sú výrazne pod úrovňou výrobných nákladov v SR a ohrozujú hospodársku súťaž na našom trhu. Naopak v posledných piatich rokoch sme zaznamenali v chove a spracovaní hydiny nárast výrobných nákladov o 30-40 %. Na tržbách producentov hydiny v SR sa to však vôbec neprejavuje,“ doplnil Molnár.

Chovatelia hydiny uvažujú o konci činnosti

V prípade, ak nebudú prijaté účinné a dlhodobé opatrenia na ochranu a podporu domáceho hydinového mäsa a vajec, do konca roku 2021 bude podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) produkcia živej jatočnej hydiny a hydinového mäsa na Slovensku naďalej rapídne klesať a sebestačnosť sa môže dostať iba na úroveň okolo 30 %.

„Máme dôvodné obavy, že do konca roku 2021 bude musieť veľké množstvo chovateľov hydiny ukončiť svoju činnosť a spracovanie slovenskej hydiny výrazne poklesne. Rovnako výrazne poklesne aj podiel slovenského hydinového mäsa na pultoch obchodov a naopak prebaľovanie a dovozy zahraničného hydinového mäsa budú výrazným spôsobom narastať,“ reagoval na situáciu predseda SPPK Emil Macho.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Daniel MolnárEmil Macho
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komoraÚHS Únia hydinárov Slovenska