V obchodoch a reštauráciách sa zrejme čoskoro stretnete so žltým múčnym červom. Aké sú jeho benefity

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zlty mucny cerv.jpg
Žltý múčny červ dostal zelenú od Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín Zdroj: YouTube, www.youtube.com

Kulinárski experimentátori majú dôvod na radosť. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) schválil konzumáciu žltého múčneho červa ako prvého hmyzu vôbec.

Nie je však vhodný pre všetkých. Ľudí alergických na krevety či roztoče môže potrápiť reakcia na larvy, ktoré skonzumujú v podobe prášku alebo ako chrumkavú pochúťku, napríklad namočenú v čokoláde. Vyskytnúť sa môžu reakcie v ústach alebo na koži.

Očakáva sa, že dohoda vedcov z EFSA po žiadosti od francúzskej spoločnosti Agronutris zameranej na výrobu potravín z hmyzu povedie k schváleniu predaja žltého múčneho červa v obchodoch po celej Európe.

Aké sú jeho zložky a ako chutí

Hlavnými zložkami hmyzu sú bielkoviny, tuky a vláknina, ktoré sú často vnímané ako udržateľný nízkoemisný zdroj potravín v budúcnosti. Chuť sušeného červa prirovnávajú k arašidom.

Vedecký pracovník agentúry Ermolaos Ververis povedal, že schválenie konzumácie môže pripraviť cestu pre podobné kroky naprieč celým kontinentom.

„Naše hodnotenie je nevyhnutným a rozhodujúcim krokom v regulácii nových potravín, keďže podporuje vlády v prijímaní vedecky podložených rozhodnutí a zaisťuje bezpečnosť spotrebiteľov,“ povedal.

Vedúcich hráčov v potravinárskom priemysle zameranom na hmyz brzdilo práve nedostatočné schválenie v Európe. Produkty zakázali predávať vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku i Španielsku. Bez schválenia EFSA čelili riziku, že ich zakážu aj v iných krajinách

Čakanie na Brusel

Veľká Británia, Holandsko, Belgicko, Dánsko a Fínsko predtým zaujali tolerantnejšie stanovisku k európskemu zákonu, ktorý vyžadoval pre potraviny, ktoré sa nemohli konzumovať pred rokom 1997, nové schválenie z Bruselu.

V roku 2018 nový zákon tvrdil, že pokrmy z hmyzu by potrebovali nové schválenie. V rámci prechodného obdobia boli takéto produkty v spomínaných krajinách povolené, až do schválenia konečného rozhodnutia.

Znižovanie emisií

Potraviny na báze hmyzu mnohí už dlhšie považujú za súčasť riešenia znižovania emisií skleníkových plynov v potravinárskom priemysle.

Žltý múčny červ je larválna forma hmyzu chrobáka múčiara obyčajného (Tenebrio molitor). Na farmách ich väčšinou kŕmia pšeničnou múkou alebo otrubami, hoci sú všežravé.

Vajcia oddelia od dospelých jedincov preosievaním a larvy tak môžu rásť samostatne. Po zbere ich umyjú, zabijú päťminútovým pobytom vo vriacej vode, usušia, zabalia a uskladnia.

Pozitívny dopad potvrdil aj ekonomický štatistik Mario Mazzocchi z Bolonskej univerzity. „Existujú jasné environmentálne a ekonomické výhody vyplývajúce z nahradenia tradičných zdrojov bielkovín tými, ktoré si vyžadujú menej krmiva, produkujú menej odpadu a vedú k nižším emisiám skleníkových plynov,“ povedal.

Zvýraznil aj ekonomické hľadisko. „Nižšie náklady a ceny by mohli zvýšiť potravinovú bezpečnosť a nový dopyt otvorí ekonomické možnosti, ktoré môžu mať dopad aj na existujúce odvetvia,“ dodal.

O všetkom rozhodne čas

Európska komisia má od rozhodnutia EFSA sedem mesiacov na predloženie návrhu na schválenie, o ktorom následne budú hlasovať členské štáty.

Výskumník Giovanni Sogari z University of Parma uviedol, že odpor konzumentov voči potravinám na báze hmyzu časom opadne.

„Existujú kognitívne skúsenosti odvodené z našich sociálnych a kultúrnych skúseností, takzvaný fuj faktor, vďaka ktorým je myšlienka na konzumáciu hmyzu u mnohých Európanov odpudzujúca,“ vyjadril sa.

Ako dodal, všetko môže zmeniť čas.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ermolaos VerverisGiovanni SogariMario Mazzocchi
Firmy a inštitúcie AgronutrisBolonská univerzitaUniversity of Parma