Vďaka monitoringu našli vo Vihorlate hniezdiaci pár najvzácnejšieho dravca na Slovensku

Vo Vihorlate objavili hniezdiaci pár najvzácnejšieho slovenského dravca
Foto: ilustračné, Getty images

Monitoring výskytu hadiara krátkoprstého odhalil vo Vihorlate jeden hniezdiaci pár. Na svojej internetovej stránke to uviedla Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat. Hadiar krátkoprstý je najvzácnejším druhom dravého vtáka na Slovensku.

Celková populácia tohto druhu dravca, ktorý patrí do čeľade jastrabovitých, sa v krajine odhaduje na dva až tri hniezdne páry. Zároveň je jediným známym druhom dravca na území Slovenska, ktorý loví hady a jašterice.

Zistenie prítomnosti hadiara krátkoprstého na danom území pritom nie je jednoduchou úlohou. „Hadiar prilieta na územie Slovenska zo zimovísk pomerne neskoro, keď už je vegetácia rozkvitnutá. Lokalizovanie jeho prípadných hniezd na olistených stromoch je preto náročné. Rovnako náročné je pozorovanie tohto druhu na oblohe, keďže hadiar lieta vo veľkých výškach. Zároveň treba povedať, že ide o veľmi nenápadného dravca,“ povedal pre agentúru SITA ornitológ Štátnej ochrany prírody Samuel Pačenovský.

Pozorovanie lokalít

Samotný monitoring na zistenie prítomnosti hadiara vykonala Správa CHKO Vihorlat na dvakrát, na začiatku a konci júla. S vytypovaním vhodných lokalít na pozorovanie pomáhajú ochranárom z Virhorlatu aj miestni dobrovoľníci, medzi ktorých patrí napríklad Štefan Danko. Aktívny dôchodca bol v minulosti uznávaným ornitológom európskeho formátu. Monitoringu hadiara sa venuje dlhodobo.

Monitoring sme vykonávali spoločne s pánom Dankom, ktorý vie vytipovať vhodnú lokalitu na pozorovanie a rovnako miesta, na ktorých sa hadiar krátkoprstý môže vyskytovať,“ povedal pre agentúru SITA strážca CHKO Vihorlat Ján Vataha. Samotný monitoring spočíva vo vyhľadávaní hniezd hadiara a pozorovaní miest, na ktorých sa môže vyskytovať. „Len samotné pozorovanie trvá hodiny,“ upresnil Vataha.

Výskyt hadiara krátkoprstého v Maďarsku naznačuje, že jeho populácia by na Slovensku mohla v budúcnosti rásť. „V Maďarsku rastie počet pozorovaní i hniezdnych párov. Očakávam preto, že scenár u nás môže byť podobný. Vyzerá to tak, že ide o druh, ktorému globálne otepľovanie prospieva,“ dodal Pačenovský.

Nedostatočné poznatky

Prvýkrát bol výskyt hniezdenia hadiara krátkoprstého na Slovensku zaznamenaný v roku 1932 v Slovenskom krase. Koncom 20. storočia hniezdili vo Vihorlatských vrchoch štyri páry. Štátni ochranári však upozorňujú, že poznatky o výskyte tohto dravca v krajine sú aktuálne nedostatočné.

Hadiare na Slovensko prilietajú koncom apríla. Páry sú verné hniezdnemu teritóriu. Hniezdia väčšinou na ihličnatých stromoch ako borovica či jedľa, menej na listnatých stromoch. Potravu tvoria predovšetkým plazy, tiež obojživelníky a v malej miere vtáky a drobné cicavce. Na jeseň odlieta koncom septembra jednotlivo, alebo v malých skupinkách. Európska populácia zimuje v af­rických savanách južne od Sahary.

Hadiar krátkoprstý dorastá do dĺžky 63 až 70 centimetrov. Rozpätie krídiel má 167 až 182 centimetrov. Na Slovensku patrí medzi kriticky ohrozené druhy. Spoločenská hodnota jedného jedinca bola vyčíslená na 4 610 eur.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Ján VatahaSamuel PačenovskýŠtefan Danko
Firmy a inštitúcie ŠOP Štátna ochrana prírody