Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
reklama:
Tučniak
Foto: ilustračné, Thinkstock
reklama:
reklama:
16. februára 2016 Zaujímavosti od SITASITA Diskusia()

Obrovský ľadovec takmer vyhladil populáciu tučniakov okatých

SANTIAGO 16. februára (WebNoviny.sk) – Približne 150 000 tučniakov okatých zahynulo na Denisonovom myse v Antarktíde po tom, ako im pred vyše piatimi rokmi cestu za potravou zatarasil obrovský ľadovec. Uvádza sa to vo vedeckej štúdii nedávno zverejnenej v magazíne Antarctic Science, z ktorej cituje agentúra AP.

Podľa tejto štúdie uviazol 97 kilometrový plávajúci ľadovec v zálive Commonwealth Bay, čím tučniakom znemožnil od decembra 2010 prístup k ich prirodzeným oblastiam kŕmenia. Obrovská masa ľadu tak prinútila tieto tučniaky z rodu Pygoscelis kráčať za potravou vyše 60 kilometrov, čím postupne zredukovala ich populáciu len na niekoľko tisíc.

Prieskum, z ktorého zmienená štúdia vychádzala, vykonali v rokoch 2013 až 2014 vedci z Výskumného centra klimatických zmien (CCRC) na austrálskej Univerzite v Novom Južnom Walese (UNSW) v spolupráci s vedcami z novozélandského inštitútu West Coast Penguin Trust.

Odporúčané články

V roku 2018 vypláva na more Titanic II Video: Slon ničil všetko, čo mu prišlo do cesty
reklama:

Témy

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Zaujímavosti

Aktuálne témy

Odporúčame

Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

OK

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...