Ochrana životného prostredia školákom nie je cudzia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Essence

BRATISLAVA 12. júna (WBN/PR) – Na základných školách sa ešte stále zbiera papier, sadia stromy a environmentálna tematika sa dostáva i do hodín výtvarnej výchovy. Viac než 275 tisíc kilogramov zberového papiera sa podarilo vyzbierať 30 školám, ktoré sa zapojili do projektu Úsmev pre strom. Okrem toho žiaci v rámci projektu zaslali do súťaže 570 výkresov s tematikou ochrany životného prostredia a vo svojich školských areáloch vysadili 552 stromčekov. Toto všetko stihli mladé kolektívy len za jeden školský rok.

Pokiaľ nám životné prostredie nebude ľahostajné, zber papiera nikdy nevyjde z módy. Svoje o tom vedia aj školy, ktoré zber papiera organizujú niekoľkokrát do roka a týmto spôsobom sa podieľajú na spomaľovaní procesu miznutia stromov z našich lesov. Niektoré z nich sa zapojili aj do projektu Úsmev pre strom.

V skratke o projekte Úsmev pre strom

Projekt Úsmev pre strom odštartoval v októbri minulého roka a jeho cieľom je oslovovať učiteľov, žiakov škôl a ich rodičov s myšlienkou ochrany nášho životného prostredia, zberu papiera, jeho recyklácie a taktiež používania produktov z recyklovaného papiera.

Úsmev pre strom v číslach

Do pilotného ročníka projektu Úsmev pre strom sa zapojilo 30 základných a stredných škôl z rôznych kútov Slovenska. Školy sa počas celého školského roka snažili plniť dve povinné disciplíny „Zbieraj a recykluj.“ (zber papiera) a „Vieš kresliť a máš nápad?“ (kreslenie výkresov s tematikou ochrany životného prostredia). Dokopy vyzbierali neuveriteľných 275,566 ton papiera a nakreslili 570 výkresov. Najviac kilogramov papiera vyzbierala ZŠ s MŠ K. Strmeňa Palárikovo, ktorej sa podarilo odovzdať 29 450 kg papiera.

Okrem toho sa mohli školy angažovať aj v rámci dobrovoľnej aktivity spočívajúcej vo vysádzaní stromčekov v areáloch svojich škôl, pričom za každý vysadený stromček bolo škole pridelených bonusových 100 kg papiera. Školy spolu vysadili 552 stromčekov, pričom najviac stromov pribudlo v areáli ZŠ J. J. Thurzu v Detve, v ktorom bolo vysadených 168 nových stromčekov. Pri vyhodnocovaní bol braný ohľad aj na počet žiakov a veľkosť školy. Po sčítaní vyzbieraných kilogramov papiera a vysadených stromčekov získali, podľa priemeru počtu kilogramov na jedného žiaka, prvé tri miesta ZŠ s MŠ P. U. Olivu Kátlovce z Kátloviec (139,26 kg/žiak), ZŠ s MŠ K. Strmeňa Palárikovo z Palárikova (118,05 kg/žiak) a ZŠ J. J. Thurzu z Detvy (82,07 kg/žiak). Súťaž bola ukončená 30. apríla.

Stromy vo vašich rukách

Víťazným školám budú ceny odovzdané na veľkom finále projektu Úsmev pre strom s názvom Stromy vo vašich rukách, a to dňa 13. 6. 2014 v Europa Shopping Center Banská Bystrica. Slávnostné odovzdávanie cien bude v tento deň spojené aj so sprievodným programom, ktorého hlavnou náplňou bude jedinečná vlastnoručná výroba recyklovaného papiera. Z neho sa deti pokúsia spoločne vytvoriť recyklovaný eko-strom. Okrem toho sa budú môcť zúčastnení zapájať do rozličných edukatívno-zábavných činností, v rámci tvorivých dielní, ako napríklad do výroby recyklovaného papiera, rôznych umeleckých „dielok“ z dutiniek toaletného papiera, do ktorých si budú môcť zasadiť aj vlastné rastlinky. Súčasťou podujatia bude výstava fotografií a súťažných výkresov žiakov zo zapojených škôl.

Akcia Stromy vo vašich rukách bude prebiehať pod záštitou spoločností SHP Harmanec a SHP Slavošovce v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Europa Shopping Center Banská Bystrica.

Program akcie Stromy vo vašich rukách v ESC Banská Bystrica:

10.00 – 14.30

– výroba recyklovaného papiera

– výroba eko-stromu z vyrobenej papierovej hmoty,

– výroba vlastných výtvorov (individuálnych i skupinových), odmena pre najlepšie

– sadenie rastliniek do dutiniek toaletného papiera,

– výroba postavičiek z dutiniek toaletného papiera

– kreslenie, maľovanie výkresov na tému ochrana stromov, ochrana životného prostredia, stromy v našich rukách, úsmev pre strom

– mnoho ďalších edukatívno-environmentálnych aktivít

14.30 – 15.00 – výber a ocenenie najlepšieho individuálneho/skupinového výtvoru

15.00 – 15.30 – odovzdávanie cien víťazným školám projektu Úsmev pre strom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať