Ochranári zachránili tisíce vtákov žijúcich v budovách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 1. novembra (WebNoviny.sk) – Niekoľko tisíc vtákov a netopierov, ktoré hniezdia alebo sa ukrývajú v stenách a iných častiach budov, zachránili aktivisti prostredníctvom projektu z názvom Life.

Jeho výsledky tento týždeň prezentovali na konferencii Ochrana vtákov a netopierov v budovách na Slovensku v Žiline. „Cieľom projektu Life bolo zastaviť úbytok hniezdnych možností vtáctva a úkrytov netopierov počas zatepľovania na celom Slovensku,“ povedala Ľubomíra Vavrová z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia.

Dodala, že ochranári pomohli zachrániť viac ako 11-tisíc hniezd a úkrytov v atikových vetracích otvoroch a inštalovali vyše 2400 hniezdnych búdok pre dážďovníky a 800 boxov pre netopiere. Vďaka projektu sa aktivisti pričinili o zachovanie alebo vytvorenie hniezd a úkrytov na viac ako 2100 budovách.

„Projekt splnil svoje ciele a ukázal, že bol nevyhnutný. V prípade, že by sa nerealizoval, naše mestá by boli v súčasnosti chudobnejšie o niekoľko tisíc vtákov, ktoré predstavujú nevyhnutnú zložku urbánneho prostredia. Sú súčasťou potravných reťazcov a spĺňajú dôležitú funkciu tlmenia populácií hmyzu,“ povedal Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. Ochrana životného prostredia, pod ktoré sa zaraďuje aj zatepľovanie a úspora energie, musí byť podľa neho komplexná a musí brať ohľad na živočíchy, ktoré budovy využívajú. Súčasťou projektu boli aj systémové riešenia, ktoré budú trvalo zabezpečovať ochranu živočíchov počas zatepľovania a rekonštrukcie budov.

Na projekte Life spolupracovalo Bratislavské regionálne ochranárske združenie, Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko a Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať