Olympionici zložili slávnostný sľub, biatlonista skolaboval

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slávnostný sľub
Stojaci zľava: Strelkyňa Danka Barteková, vedúca výpravy SOV Jana Gantnerová, prezident SR Ivan Gašparovič, hokejový tréner Vladimír Vujtek a bežec na lyžiach Martin Bajčičák počas slávnostného sľubu členov výpravy Slovenskej republiky na XXII. zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. januára (WEBNOVINY) – Členovia slovenskej výpravy na XXII. zimné olympijské hry v Soči (7. – 23. februára 2014) zložili vo štvrtok v Rytierskej sále Bratislavského hradu slávnostný sľub do rúk prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.

Za športovcov formulku sľubu predniesli biatlonistka Anastasia Kuzminová a bežec na lyžiach Martin Bajčičák. Obaja budú vo výprave patriť k najskúsenejším individuálnym športovcom. „V mene všetkých športovcov slovenskej výpravy sľubujeme, že na XXII. zimných olympijských hrách Soči 2014 budeme rešpektovať a dodržiavať Olympijskú chartu, etické princípy a pravidlá, ktorými sa tieto zimné olympijské hry riadia a budeme súťažiť bez dopingu a drog v ozajstnom športovom duchu, pre slávu a česť športu a vzornú reprezentáciu Slovenskej republiky. Tak sľubujeme!“ zneli slová sľubu.

Obrazom: Slávnostný sľub slovenských olympionikov

Slávnostný sľub
Biatlonistka Anastasia Kuzminová (druhá zľava) počas slávnostného sľubu členov výpravy Slovenskej republiky na XXII. zimných olympijských hrách 2014 v Soči, na Bratislavskom hrade za prítomnosti prezidenta SR. Foto: SITA/AP

Slávnostný sľub
Zľava v popredí: Prezident SR Ivan Gašparovič a prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) František Chmelár počas slávnostného sľubu členov výpravy Slovenskej republiky na XXII. zimných olympijských hrách 2014 v Soči, na Bratislavskom hrade za prítomnosti prezidenta SR. Foto: SITA/AP
Slávnostný sľub
Biatlonistka Anastasia Kuzminová (uprostred) a bežec na lyžiach Martin Bajčičák (vpravo) skladajú slávnostný sľub členov výpravy Slovenskej republiky na XXII. zimných olympijských hrách 2014 v Soči, na Bratislavskom hrade za prítomnosti prezidenta SR. Foto: SITA/AP
Slávnostný sľub
Hlavný tréner hokejového tímu Vladimír Vůjtek (tretí zľava) počas slávnostného sľubu členov výpravy Slovenskej republiky na XXII. zimných olympijských hrách 2014 v Soči, na Bratislavskom hrade za prítomnosti prezidenta SR. Foto: SITA/AP
Slávnostný sľub
Prezident SR Ivan Gašparovič (druhý sprava) počas slávnostného zloženia sľubu členov výpravy Slovenskej republiky na XXII. zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Foto: SITA/AP

Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnilo 43 športovcov z viacerých odvetví – zastúpenie mali biatlon, boby, beh na lyžiach, rýchlokorčuľovanie na krátkej dráhe, hokej, sane, akrobatické lyžovanie a zjazdové lyžovanie. Medzi desiatkou hokejistov prítomných na sľube figurovali aj náhradníci, ďalším hráčom i účastníkom ZOH v individuálnych športoch (Vlhová, Žampovci, Procházková, Rajičová) nedovolili účasť rôzne povinnosti alebo zdravotné dôvody. Celkovo sa prezidentovi SR predstavilo vyše 80 členov výpravy (športovci, lekári, maséri, fyzioterapeuti, tréneri, vedenie).

Úvod sľubu prečítala Anastasia Kuzminová. Ako rodená Ruska sa naučila plynule hovoriť a čítať po slovensky a s prednesom nemala problémy. „Každý sa ma pýtal pred sľubom, či som nervózna. Nebola som, ale v danom momente sa mi triasol hlas. Snažila som sa, aby to nebolo počuť. Prečítala som to rýchlo, aby som zbytočne nezaťahovala. Niektoré slová sú podobné ako ruské, ale kladie sa dôraz inde. Pred zrkadlom som netrénovala slová sľubu, mala som iné starosti. Cestou do Bratislavy som si ho však prečítala,“ povedala Anastasia Kuzminová.

Jednoduchšiu úlohu mal Martin Bajčičák, na ktorého čaká piaty olympijský štart. Zahalený do slovenskej vlajky povedal za všetkých „Tak sľubujeme“. „Anastasia mala asi väčšiu trému. Bola to pre nás oboch veľká pocta, že nás vybrali. Trochu som sa obával, ako to dopadne, keďže som po hodine státia mal zrazu povedať dôležité slová. Som rád, že som mohol byť tu,“ povedal Martin Bajčičák.

Kolaps uprostred sľubu

Slávnostný sľub
Foto: SITA/AP

Slávnostný akt sľubu prerušil na pár minút kolaps biatlonistu Tomáša Hasillu. Počas státia 23-ročný zverenec Pavla Kobelu skolaboval a spadol na zem.

Okamžite mu prišli na pomoc lekári a pomohli mu. S prezidentom Gašparovičom sa následne Hasilla pozdravil podaním rúk a s ostatnými športovcami zložil aj predpísaný sľub.

„Nebolo to nič vážne. Od tretej rána som na nohách, počas cesty do Bratislavy sme nič poriadne nejedli a nepili. Ako športovci sme zvyknutí prijímať množstvo tekutín. Cítil som, ako na mňa išli mrákoty, a zrazu som sa ocitol na zemi. Nie som nevyspatý, skôr unavený. Keby som išiel behať, nemám problém. Pri dlhšom ničnerobení hneď zaspím. Keď sa najem, bude hádam lepšie,“ povedal po skončení sľubu Tomáš Hasilla.

Šanca o rozšírenie výpravy

Na zimných olympijských hrách v Soči bude účinkovať 62 slovenských športovcov, z nich je 45 mužov a 17 žien. Stále ešte existuje šanca, že výprava sa rozšíri, v pozícii prvých náhradníkov figurujú tanečníci na ľade Federica Testová a Lukáš Csölley. Pred štyrmi rokmi vo Vancouveri malo Slovensko doteraz najväčšiu výpravu na ZOH v histórii.

Obrazom: Športoviská v Soči

ZOH v Soči
Adler Arena Skating Center Foto: sochi2014.com

ZOH v Soči
Boľšoj Ice Dome (Veľký ľadový palác) Foto: sochi2014.com
ZOH v Soči
Ice Cube Curling Center Foto: sochi2014.com
ZOH v Soči
Iceberg Skating Palace Foto: sochi2014.com

V Kanade sa vďaka tímom hokejistov a hokejistiek predstavilo až 73 športovcov (41 mužov a 32 žien). Pri premiére v roku 1994 v nórskom Lillehammeri štartovalo 42 Slovákov (34 mužov a 8 žien), v roku 1998 v japonskom Nagane iba 39 (31+8), v roku 2002 v americkom Salt Lake City 49 (37+12) a v talianskom Turíne 2006 bolo 58 športovcov (46+12).

V ére samostatnosti slovenskí športovci skladali olympijský sľub pred zimnou olympiádou už šiestykrát. V roku 1994 pred ZOH v Lillehammeri ho predniesli Martina Jašicová a Peter Šťastný, o štyri roky neskôr pred odchodom do japonského Nagana Soňa Mihoková a Zdeno Cíger, pred Salt Lake City v roku 2002 opäť Soňa Mihoková, ale po svojom boku mala Ivana Bátoryho.

V roku 2006 si po dvanástich rokoch slávnostný akt zopakovala Martina Halinárová (v roku 1994 sa volala Jašicová), ktorá zložila sľub s paralympionikom, bežcom na lyžiach Vladimírom Gajdičiarom. Pred turínskymi hrami totiž po prvý a zatiaľ jediný raz v histórii skladali sľub do rúk prezidenta olympionici aj paralympionici SR spoločne. Pred odchodom do kanadského Vancouveru zložili sľub hokejistka Zuzana Moravčíková a bobista Milan Jagnešák.

Interpol ponúka organizátorom zimných olympijských hier 2014 v Soči pomocnú ruku v oblasti bezpečnosti, dopingu a ovplyvňovania výsledkov súťaží. Zaviazal sa k tomu v dohode s Medzinárodným olympijským výborom. V zmluve o spolupráci nie je špecifikovaný konkrétny cieľ vo vzťahu k ZOH 2014, ktoré sa 7. februára začnú v ruskom čiernomorskom stredisku. Píše sa v nej o pátraní po zakázaných látkach a podvodoch spojených s tipovaním a korupciou. Do boja s týmito neduhmi MOV investuje 20 miliónov dolárov.

Hlavná časť slovenskej výpravy odletí do Soči v piatok ráno.

Prehľad sľubov športovcov pred ZOH v ére samostatného Slovenska:

1994: Martina Jašicová (biatlon) a Peter Šťastný (hokej)

1998: Soňa Mihoková (biatlon) a Zdeno Cíger (hokej)

2002: Soňa Mihoková (biatlon) a Ivan Bátory (beh na lyžiach)

2006: Martina Halinárová (biatlon) a Vladimír Gajdičiar (beh na lyžiach a biatlon telesne postihnutých – sediacich)

2010: Zuzana Moravčíková (hokej žien) a Milan Jagnešák (boby)

2014: Anastasia Kuzminová (biatlon) a Martin Bajčičák (beh na lyžiach)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anastasia KuzminováIvan BátoryIvan GašparovičLukáš CsölleyMartin BajčičákMartina HalinárováMilan JagnešákPeter ŠťastnýTomáš HasillaZdeno Cíger