Opozícia: Široký vybabral so živnostníkmi, Fico sa prizerá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Živnostníkom a malým podikateľom hrozia bankroty a exekúcie, zatiaľ čo Váhostav Juraja Širokého (na fotografii vpravo) bude i naďalej dostávať od štátu zákazky, myslia si opoziční poslanci. Foto: archívne, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 25. marca (WEBNOVINY) – Za almužnu a výsmech všetkým živnostníkom a podnikateľom považuje KDH to, že spoločnosť Váhostav – SK, a.s. svojim nezabezpečeným veriteľom v reštrukturalizácii vyplatí ich pohľadávky len vo výške 15 percent.

Zajac obviňuje Fica z cynickej ignorácii

„Má na tom svoj podiel aj Robert Fico, ktorý dlhodobo a cynicky ignoruje oprávnené požiadavky týchto živnostníkov,“ reagoval v utorok poslanec Pavol Zajac (KDH). Premiér sa podľa neho stavia na stranu oligarchov a mecenášov Smeru. Váhostav v utorok informoval o návrhu svojho reštrukturalizačného plánu.

„Aj v tomto prípade budú vyplatené banky a schránkové firmy, ktoré sú blízke Váhostavu, ale živnostníci dostanú len 15 percent, čo nie je ani výška DPH, ktorú musia odviesť štátu za vystavené faktúry,“ uviedol Zajac. Pripomenul, že Váhostav má dlhodobo verejné zákazky od štátu a ten mu ich dlhodobo vypláca z daní daňových poplatníkov. KDH preto vyzvala generálneho prokurátora, aby preskúmal, či nedošlo k trestnému činu poškodenia veriteľov a dodávateľov.

Neplatenie faktúr bude naďalej škodiť, tvrdí Hudacký

Poslanec a predseda parlamentného hospodárskeho výboru Ján Hudacký (KDH) povedal, že neschválením návrhu zákona o ochrane subdodávateľov vo verejnom obstarávaní, ktorý už štvrtýkrát predložili poslanci za KDH, preberajú vládni poslanci a celá vládna strana Smer plnú zodpovednosť za vážne sociálne a finančné dopady na stovky malých podnikateľov a tisíce ich zamestnancov, ako aj na tisíce živnostníkov a ich rodiny.

Týmto je zrejmé, že neplatenie faktúr bude aj naďalej poškodzovať podnikateľské prostredie, a predovšetkým tých najzraniteľnejších, a to malých podnikateľov, živnostníkov a živiteľov rodín“, dodal Hudacký.

Most-Híd kritizuje Fica za nečinnosť

Strana Most-Híd uviedla, že k situácii okolo Váhostavu viedla nečinnosť Smeru a Fica. Ten podľa strany nielenže s vlastným riešením situácie veriteľov neprišiel, ale odmietol všetky opozičné návrhy vrátane dvoch noviel zákonov strany Most-Híd. „Hrozba bankrotov a exekúcií sa presunula na malých veriteľov – subdodávateľov, zatiaľ čo Váhostav Juraja Širokého sa bude môcť naďalej uchádzať o štedré štátne zákazky,“ uviedla poslankyňa a podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Strana Smer sa podľa Žitňanskej všemožne snaží, aby jej sociálnu politiku vnímali ľudia cez rôzne sociálne balíčky. „Ale povaha jej politiky sa najlepšie odhalí v konfrontácii medzi záujmami malých živnostníkov a veľkých podnikateľských skupín. V takom prípade Smer neomylne a úplne nesociálne stojí na strane mocných,“ tvrdí poslankyňa. „Za existenčné problémy, do ktorých sa iste mnohí veritelia Váhostavu dostanú, je v plnej miere zodpovedná vláda Roberta Fica,“ dodala Žitňanská.

Začiatok razenia tunela Svrčinovec
Foto: SITA/Milo Fabian

Časť opozície podala trestné oznámenie

Opoziční poslanci parlamentu z OĽaNO, NOVA a SaS a rozhodli podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič v stredu na brífingu povedal, že podľa informácií, ktoré majú k dispozícii, Váhostav pristupoval selektívne k záväzkom, ktoré uhradí, resp. neuhradí. Takto podľa neho boli poškodení malí živnostníci.

„Najlepšie riešenie by bolo, aby v takýchto situáciách sme skoncovali s praktikami podvodných reštrukturalizácií. Veľkí, teda banky, dostanú za svoje pohľadávky vyplatených sto percent z firmy Váhostav, malí živnostníci dostanú 15 percent,“ uviedol Matovič. Váhostav by podľa neho preto mal patriť podvedeným ľuďom a nie Jurajovi Širokému.

„Nie je vôbec správne, aby ten, kto priviedol svoju firmu do krachu a spôsobil dlhy voči svojim dodávateľom v obrovskom rozsahu a zároveň má ďalšie zákazky za 900 mil. eur pri stavbe diaľnic, bol majiteľom tejto firmy,“ dodal poslanec. Veritelia by podľa neho mali mať právo rozhodnúť sa, či chcú byť akcionármi svojho dlžníka.

Reštrukturalizácia Váhostavu začala vlani v lete

Líder hnutia NOVA Daniel Lipšic je prekvapený, že orgány činné v trestnom konaní v prípade Váhostavu už dávno nekonajú. Je presvedčený, že v tejto súvislosti bolo spáchaných niekoľko trestných činov štatutárnym orgánom Váhostavu. Spomenul pritom podozrenie z trestných činov zavineného úpadku a poškodzovania veriteľa.

„Viaceré pohľadávky schránkových firiem môžu byť fiktívne. Cieľom týchto neexistujúcich záväzkov je aj to, aby mali hlasovacie práva na schôdzi veriteľov a mohli prehlasovať drobných veriteľov,“ predpokladá Lipšic.

Za ďalší možný trestný čin označil líder NOVA marenie konkurzného alebo vyrovnacieho konania. Ak je firma v predlžení, mala by navrhnúť vyhlásenie konkurzu do tridsať dní. Reštrukturalizácia Váhostavu začala vlani v lete. „Je úplne zrejmé, že Váhostav bol v predlžení už dávno predtým. To znamená, že jeho splatné záväzky boli vyššie ako jeho aktíva. Ak v takejto situácii dlžník nepodal návrh na vyhlásenie konkurzu, dopustil sa trestného činu,“ dodal Lipšic.

Rovnakého trestu sa podľa neho dopúšťa dlžník, ktorý uvedie nepravdivé údaje v zozname aktív a pasív. „Je veľmi vážne podozrenie, že štatutárne orgány, potenciálne vlastníci Váhostavu spáchali trestné činy s trestnou sadzbou do desiatich rokov,“ tvrdí Lipšic. Za podivné označil, že správkyňou reštrukturalizácie Váhostavu je 25-ročná Petra Gábrišová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicIgor MatovičJán HudackýLucia ŽitňanskáPavol ZajacRobert Fico
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieMost-HídVáhostav - SK