Ľubomír Galko: Niektoré kroky Matoviča sú mi cudzie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poslanec za SaS Ľubomír Galko. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

Máme za sebou odvolávanie premiéra Roberta Fica pre kauzu vysokých cien energií. Predseda parlamentu Andrej Danko sa vyjadril, že schôdza sa vďaka novému rokovaciemu poriadku zaobišla bez väčších obštrukcií. Ako Vy vnímate mimoriadnu schôdzu?

Ukázalo sa, že novela rokovacieho poriadku je paškvil. V utorok jeden poslanec (pozn. red. Igor Matovič) dokázal paralyzovať celý zákonodarný zbor. Ukázal návod pre hocikoho v budúcnosti. Keď akákoľvek vláda bude mať na stole nejakú nepopulárnu tému, tak bude môcť takto paralyzovať schôdzu. Nejaký poslanec donesie do sály malý plagátik, odmietne odísť a schôdza môže byť prerušená na týždeň, na mesiac, na rok. Toto je nebezpečný precedens, a to, že vo štvrtok sa uskutočnila schôdza v poriadku je zásluhou poslancov, ktorí chceli diskutovať racionálne a tak sa k tej schôdzi postavili. Koaliční poslanci ani nevystúpili a aj stanovisko premiéra bolo veľmi krátke a zdupkal. Ani on nemá argumenty na to, čo sa stalo a podporuje tým len to, že snaha ho odvolať bola oprávnená.

Premiéra ste nakoniec neodvolali. Za odvolanie zahlasovalo 60 poslancov. Aký zmysel mala schôdza?

Výsledok schôdze vyslal veľmi jasný signál. Lebo až sedem poslancov SNS neprišlo hlasovať, to boli poslanci, ktorí boli v ten deň na rokovaní parlamentu. To dokazuje to, že koaličný zlepenec sa začína rozliepať. Poukazuje na to, že nie sú stabilná koalícia.

Poslanec Matovič, ktorý odvolanie navrhoval, počas rokovania v pléne väčšinu času nesedel. Nemal by tam byť?

Každý poslanec si stratégiu volí sám. To neznamená, že dianie nesledoval.

Schôdza trvala do noci, čoho to bol signál?

Svedčí to o tom, že sami koaliční členovia vedenia parlamentu majú nízku parlamentnú kultúru. Na začiatku sľubovali, že nebudú nočné a víkendové rokovania. Teraz to úmyselne zariadili. Podstatná časť schôdze sa odohrala v noci, aby médiá ani verejnosť dianie nesledovali.

Schôdza na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády bola priestorom na to, aby sa prejavil líder opozície. Nechýbal strane SaS Richard Sulík?

Líder opozície je jednoznačne Richard Sulík. Lídrom nie je ten, kto si pri prerokovaní nejakej témy vezme v parlamente najviac času alebo vystupuje rozhodnejšie. Lídrom opozície je ten, koho tak vníma verejnosť a novinári, a to je práve Sulík. To aj napriek tomu, že nie je v NR SR. Nie je to na škodu, je tak priestor aj pre menej známych poslancov SaS. V tomto prípade sa práve poslanci Karol Galek a Jana Kiššová zviditeľnili. Vytiahli sme odborníkov na energetiku a hospodárstvo. Tým sa líšime od iných strán, máme pokryté všetky rezorty aj dvomi odborníkmi. Na tejto schôdzi boli naše vystúpenia odborné, vecné a predložili sme aj konkrétne riešenia, neboli len čisto politické. Takže vôbec nevadí, že Richard Sulík bol v Bruseli.

Poslanci Galek a Kiššová mali faktické argumenty, Matoviča premiér kritizoval, že uvádzal vo svojom vystúpení klamstvá. Nebolo na škodu, že práve Matovič v pléne hovoril tri hodiny?

Každý má svoje spôsoby a metódy. Niektoré jeho kroky sú mi cudzie a nikdy by som ich nerobil, ale tým nechcem povedať, že sú zlé. Bolo to jeho právo. My ako opozícia nie sme jedna homogénna strana. SaS sa vždy správala odborne. Nezaprieme našu DNA, a to je nielen kritizovať, ale aj ponúkať riešenia. Každý by si mal ustrážiť svoje argumenty. Dĺžka času vystúpenia Igora Matoviča bola netradičná. Ja by som to vedel povedať určite rýchlejšie. Ale či sme tam boli o hodinu viac či menej, to na veci nič nemení. Napriek tomu, ľudia a médiá sledovali aj vystúpenia Galeka, Kiššovej.

Ako vy ako exminister obrany hodnotíte pôsobenie súčasného ministra, nominanta SNS Petra Gajdoša?

Začínam byť mierne sklamaný. Držal som mu palce. Keď som bol ministrom, pracoval podo mnou ako trojhviezdičkový generál. Ako minister začal dosť dobre, naštartoval komunikáciu aj s opozíciou, radil sa s nami aj pri tvorbe Bielej knihy obrany. A teraz akoby nemal na svoju prácu dosah.

Zmienili ste sa o tom, že „vrabce čvirikajú“, že by už dlho nemal byť ministrom.

Keď som sa ho na to pýtal osobne, nevylúčil to. Či na tom niečo je, sa nakoniec ukáže. Už zazneli postrehy, že by ministrom nemal byť vojak. Treba dodržať civilnú kontrolu vojakov a ozbrojených síl. Aj povýšenie Andreja Danka a samotné obhajovanie tohto kroku bolo nešťastné. Ak rezort riadia vysokí úradníci, čo tam boli dosadení, potom nemôže byť Gajdoš ministrom. Ale v každom prípade si naďalej myslím, že je slušný človek, len sa dostal medzi takých ľudí, čo ho vmanévrovali do komplikovanej situácie. Možno nakoniec ministrom zostane.

Prednedávnom médiá informovali o zažehnanom konflikte medzi predsedom SaS Richardom Sulíkom a poslancom Martinom Poliačikom. Teraz odišiel Jozef Mihál z SaS. Cítite nezhody medzi liberálmi?

Dôležité je, aby všetci dodržiavali dohodnuté postoje voči témam ako napríklad migračná kríza. Ak však majú ľudia rôzne názory, je to dôkaz toho, že strana je zdravá. Voči čomu nemám celkom pochopenie je to, keď sa o nezhodách píše v médiách, malo by to zostať vnútri strany. Martin Poliačik je taký istý člen SaS ako ďalších 170 členov a taký istý poslanec ako my všetci. Nie je ničím výnimočný, je rovnocenný ostatným. Naši voliči nechcú čítať o konfliktoch, ale o tom, aké zákony predkladáme, s akými riešeniami prichádzame.

Zhovárala sa Katarína Zaťková

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej DankoJana KiššováJozef MihálKarol GalekĽubomír GalkoMartin PoliačikRichard Sulík