Orešanské vína putujú do Ameriky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Víno DIOUS

BRATISLAVA 13. novembra (WBN/PR) – Winemaker (vinár) Branislav Fischer spolu s technológom Jozefom Slovákom a pivničným majstrom Alexandrom Lisickým z vinárstva Víno DIOUS v Horných Orešanoch vytvorili tím vyrábajúci vína, ktoré sa vybrali na skusy za veľkú mláku tak ako pred druhou svetovou vojnou veľa Orešancov.

Na slovenských vínach z Horných Orešian si budú pochutnávať Američania. Vinárstvu Víno DIOUS sa podarilo presadiť sa na severoamerickom kontinente v regióne Nového Anglicka, ktorý tvorí šesť severovýchodných štátov USA. Prvú kontajnerovú zásielku šiestich druhov bielych, ružových a červených vín z produkcie malokarpatského vinárstva vyzrievaných v 300-ročnej Pálffyovskej pivnici už vypravili cez oceán do Ameriky.

Sme prvé slovenské vinárstvo, ktorému sa podarilo získať kontrakt na vývoz vína do USA v kontajnerových množstvách. Prvú dodávku vína sme úspešne vypravili na cestu začiatkom novembra 2014. Verím, že naše vína zaujmú amerických konzumentov svojou jedinečnou stredueurópskou identitou,“ uviedol winemaker Víno DIOUS Ing. Branislav Fischer.

Obchodník zo zámoria prejavil záujem o tri biele prívlastkové vína ročníka 2013 – Rizling vlašský (neskorý zber), Veltlínske zelené (neskorý zber), Chardonnay (výber z hrozna), ovocný a svieži Cabernet Sauvignon rosé (výber z hrozna) 2013 a dve vyzreté červené vína – Frankovku modrú (výber z hrozna) 2012 a Cabernet Sauvignon (výber z hrozna) 2011. Každé z týchto vín získalo na slovenských nominačných výstavách aspoň jednu zlatú alebo striebornú medailu. „Naše vína tento podnikateľ ponúkol do reštaurácií, hotelov, zberateľom a milovníkom dobrého vína. Vína sa budú predávať na východnom pobreží USA v štátoch Nového Anglicka – New Hampshire a do susedných štátov,“ dodáva Fischer.

Foto: Víno DIOUS Foto: Víno DIOUS

Ako dodal tvorca amerického úspechu tejto malej, ale perspektívnej firmy, hornoorešanská pivnica Víno DIOUS bude spomínané vína ponúkať aj na 15. jubilejnom ročníku Dňa otvorených pivníc Malokarpatskej vínnej cesty, ktorý sa uskutoční tento víkend v dňoch 14. a 15. novembra 2014.

Vinárstvo Víno DIOUS vzniklo v roku 2009 v historických priestoroch Pálffyovskej pivnice v Horných Orešanoch neďaleko Trnavy. Do starej pivnice zabudovali modernú technológiu a vyrábajú slovenské odrodové vína tej najvyššej kvality, ktoré vyzrievajú v nerezových cisternách i v barikových sudoch. Tieto dodávajú do hotelov, reštaurácií, vinoték alebo priamo milovníkom kvalitného vína.

K najväčším úspechom vinárstva Víno DIOUS patria:

– šampión Národného salónu vín v kategórii polosuchých vín za rok 2010 s Rulandským bielym

– šampión výstavy vín Viničné v kategórii ružových vín za rok 2011 s Cabernetom Sauvignon

– strieborné medaily z výstavy vín v Madride 2014 s vínami odrôd Rizling rýnsky a Devín

– množstvo zlatých a strieborných medailí zo slovenských najprestížnejších výstav

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať