Zastropovanie cien pri vybraných potravinách môže byť podľa slovenských potravinárov diskutabilné aj z pohľadu možného porušenia pravidiel hospodárskej súťaže.
Vo svete je nedostatok zeleniny, svetoví producenti obmedzujú jej vývoz a jej cena rastie. Cibuľová kríza zvýšila záujem o túto plodinu aj na Slovensku, čo potvrdzujú aj samotní pestovatelia.
„Pokiaľ chce štát spolu s potravinármi zlepšiť stravovacie návyky detí a pozitívne ovplyvniť vývoj ich organizmu, musí tak robiť roky a kontinuálne,“ uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.
V roku 2021 zaplatili mliekarne za nákup surového kravského mlieka viac ako 269 mil. eur, minulý rok to bolo už 358 mil. eur. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) apeluje na kupovanie slovenských výrobkov.
Paradoxne práve terajší pozemkového fondu šafárenie v tejto štátnej inštitúcii odsudzoval. Dnes ho zástupcovia zamestnancov kritizujú za rodinkárstvo, vytváranie umelých pracovných miest a netransparentné nakladanie so mzdovými prostriedkami.