Kanoista Tarr sa nebude na Vianoce vyhovárať na prísnu diétu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlcek tarr kajak
Zľava: Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Juraj Tarr a Erik Vlček. (archívne foto) Foto: SITA/Štartfoto

BRATISLAVA 25. decembra (WebNoviny.sk) – „Ak nám tréningový plán vyjde tak, že na Štedrý deň musíme trénovať, tak prípravu stihneme urobiť podľa možností dopoludnia. Aby sme po obede mohli už byť s rodinou. Prvý sviatok vianočný budeme mať voľno, ale na druhý deň už budeme normálne opäť trénovať,“ reagoval člen zlatého slovenského štvorkajaku z MS 2015 v Miláne Juraj Tarr na otázku agentúry SITA.

„Prečo to máme takto nadstavené? Lebo ak chce byť niekto na veľkých svetových podujatiach úspešný, nemôže ani počas Vianoc tri dni iba oddychovať. To neprichádza do úvahy. My úspešní chceme byť, preto prípravu neoklameme ani počas Vianoc a okolo Silvestra. Čo máme naplánované, to aj bez akýchkoľvek úľav a dodatočných úprav odtrénujeme,“ vysvetlil Juraj Tarr, ktorý sa nebránil ani otázke o správnej výžive, resp. možnej diétnej či nediétnej strave počas Vianoc.

„Samozrejme, že v zime viac dbáme na diétu a správnu životosprávu. Usilujeme sa racionálne stravovať. Lebo človek v zime aj viac priberá, pretože menej behá. Menej sa hýbe. V lete vie prebytočné kilá odbúrať behom, plávaním, bicyklovaním. Ale u nás nie sú počas zimy najlepšie možnosti na prípravu pod holým nebom. Preto si strážime hmotnosť, aby sa nám ľahšie jazdilo na vode. Aby sme v lodi neboli veľmi ťažkí,“ vysvetlil Juraj Tarr, ktorý údajne iba raz v roku – na Vianoce – nedokáže na sto percent rešpektovať zásady správnej životosprávy.

„Vianoce sú iba raz v roku. Preto si ich viem vychutnať naplno. Aj atmosférou, aj jedlom,“ zdôraznil 36-ročný rodák z Komárna, ktorý okrem zbierky titulov majstrov sveta má doma aj striebornú medailu zo súťaže štvorkajakov na 1000 m na OH 2008 v Pekingu.

„Normálne všetko, čo máme na sviatočnom stole k dispozícii, všetko si dám. Všetko ochutnám. Aj zemiakový šalát, aj vyprážaný rezeň, aj koláčiky či iné sladkosti. Keď sa stretnú rodiny, treba to využiť. Každá niečo dobré navarí, ´ukuchtí´, každá nás bude chcieť pohostiť. V takej chvíli predsa neodmietnem pohostenie iba preto, že držím diétu. To je podľa mňa hlúposť. Nebudem sa na Vianoce vyhovárať na diétu. Veď náš hostiteľ by sa mohol uraziť. To sa predsa nepatrí. Keď vás ponúkajú, treba si zobrať. Aspoň zo slušnosti. Myslím si, že je to iba taký malý hriech voči životospráve, ale podľa mňa to každý počas Vianoc poruší. Kto tvrdí, že nie, nehovorí pravdu. Preto sa teraz nebudem tváriť pápežskejší ako pápež. Keď ma ponúknu nejakou dobrotou, nejakým jedlom, neodmietnem, zjem. Doprajem si. Samozrejme, urobím to s tým vedomím, že po Vianociach to v tréningu určite vypotím,“ konštatoval úspešný odchovanec komárňanskej kanoistiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj Tarr