Velez-Zuzulová skončila tretia v slalome Svetového pohára

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Veronika Velez Zuzulová
Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová počas prvého kola slalomu v talianskej Santa Caterine. (5. január 2016). Foto: SITA/AP

SANTA CATERINA 5. januára (WebNoviny.sk) – Slovenská reprezentantka Veronika Velez-Zuzulová obsadila skvelé tretie miesto v utorkovom piatom slalome tejto sezóny Svetového pohára v alpskom lyžovaní žien v talianskej Santa Caterine.

Do slalomového hodnotenia SP si pripísala 60 bodov a s výsledným súčtom 220 bodov dostihla krajanku Petru Vlhovú na 3. priečke. Líderkou slalomu v SP zostala Švédka Frida Hansdotterová, v utorok piata. Velez-Zuzulová sa celkovo dvadsiaty prvýkrát dostala na pódium v pretekoch Svetového pohára, deviaty raz skončila tretia.

„Po prvej jazde som bola, samozrejme, sklamaná. V druhom kole som krátko po zídení do cieľa tiež nebola spokojná, lebo som si uvedomila chybu v hornej časti trate. Keď však po mne začali pretekárky prichádzať do cieľa, zistila som, že s tou mojou druhou jazdou to nebolo až také zlé. Som teda šťastná, ale uvedomujem si stále nejaké rezervy,“ cituje server FIS Veroniku Velez-Zuzulovú.

Zvíťazila Nórka Lösethová

Slalom v Santa Caterine ovládla celkom nečakane Nórka Nina Lösethová a to suverénne – v oboch kolách mala najlepší čas a celkovo náskok 1,12 s pred Češkou Šárkou Strachovou.

„Je to neuveriteľné, som šťastná. Fantastický pocit prvýkrát vyhrať preteky Svetového pohára. Neverila som si, že môžem zvíťaziť. Môj tréner ma pred druhým kolom upozorňoval na skvelú jazdu Velez-Zuzulovej, ale nakoniec som to zvládla,“ uviedla 26-ročná Lösethová v prvej reakcii v cieľovom priestore.

V jej prípade sa neuveriteľné stalo skutočnosťou: na víťazstvo v rámci SP čakala od roku 2006 a až dodnes absolvovala celkovo 98 pretekov. „Bola to tŕnistá cesta s mnohými zraneniami aj pádmi. Víťazný pocit by som si chcela dopriať ešte aspoň raz,“ doplnila Lösethová na serveri laola1.at.

V 1. kole sa Velez-Zuzulová predstavila s číslom 3 a na trati s nejednotným snehovým podkladom sa nevyhla chybičkám. Výsledné trináste miesto nebolo najlepším východiskom pre 2. kolo, ale v druhej jazde predviedla 31-ročná vo Francúzsku žijúca Slovenka razantný dravý výkon v takmer ideálnej línii, a hoci na plochom úseku jemne stratila rýchlosť, v cieli sa dlho tešila z najkvalitnejšieho času. Až v úplnom závere ju v súčte oboch kôl predstihli Češka Šárka Záhrobská a nečakaná víťazka Lösethová.

Vlhová spadla

V tejto sezóne zatiaľ úspešnejšia Petra Vlhová sa v utorok nedočkala ďalších bodov do slalomového hodnotenia Svetového pohára.

V talianskej Santa Caterine nebolo súdené 20-ročnej Liptáčke predĺžiť spanilú tohtosezónnu jazdu, ktorá ju po víťazstve vo švédskom Aare a treťom mieste v rakúskom Lienzi vyniesla až na senzačné druhé miesto v slalomovom poradí SP.

Vlhová urobila v 1. kole po druhom medzičase chybu na vnútornej lyži, podrazila si druhú lyžu a skončila predčasne na svahu. „Nepostrážila som si spodnú lyžu, v tom bol problém. Medzičasy som však mala dobré. Ak by som došla do cieľa, mohol to byť zaujímavý výsledok. Nemám si čo vyčítať,“ uviedla Vlhová v rozhovore pre RTVS.

Talianske stredisko Santa Caterina zaskočilo namiesto pôvodne plánovaného Záhrebu, kde organizátori vzhľadom na nepriazeň počasia neboli schopní pripraviť trať na zodpovedajúcej úrovni. Najbližší ženský slalom SP 2015/2016 sa uskutoční v utorok 12. januára v rakúskom Flachau.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – výsledky – utorok – Santa Caterina (Tal.):
Slalom žien (1. + 2. kolo):

1. Nina Lösethová (Nór.) 1:57,65 min, 2. Šárka Strachová (ČR) +1,12, 3. Veronika Velez-Zuzulová (SR) +1,37, 4. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +1,66, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,12, 6. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,16,… Petra Vlhová a Barbara Kantorová (obe SR) nedokončili 1. kolo

Poradie vo Svetovom pohári (po 15 zo 41 pretekov):

1. Lara Gutová (Švaj.) 658 bodov, 2. Frida Hansdotterová (Švéd.) 521, 3. Lindsey Vonnová (USA) 500, 4. Nina Lösethová (Nór.) 406, 5. Eva Maria-Bremová (Rak.) 382, 6. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 324,… 15. Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová (obe SR) obe 220.

Hodnotenie Svetového pohára v slalome (po 5 z 10 pretekov):

1. Frida Hansdotterová (Švéd.) 365 bodov, 2. Šárka Strachová (ČR) 271, 3. Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová (obe SR) obe 220, 5. Wendy Holdenerová (Švaj.) 212, 6. Nina Lösethová (Nór.) 206.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barbara KantorováFacundo BagnisLindsey VonnováPetra VlhováVeronika Velez-ZuzulováViktoria RebensburgováWendy Holdenerová