Ruske Välbeovej sa nepáči rýchly astmatik Sundby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Johnsrud Sundby
Martin Johnsrud Sundby Foto: SITA/AP

OSLO 18. januára (WebNoviny.sk) – Fantastická výkonnosť nórskych bežcov na lyžiach je dlhodobo tŕňom v oku zvyšku sveta. Aktuálne na dominantných Nórov zaútočila bývalá skvelá ruská či sovietska reprezentantka Jelena Välbeová, ktorá je už päť rokov šéfkou ruského bežeckého lyžovania. Välbeovej sa nepáči, ako je možné, že astmou trpiaci Martin Johnsrud Sundby v tejto sezóne suverénne kraľuje Svetovému poháru, čo nedávno dokázal bezproblémovým triumfom na Tour de Ski.

„Čo to máte za astmu, že ste takí rýchli,“ spýtala sa verejne Välbeová Nórov. „Ste tím abnormálne rýchlych astmatikov. Pre normálneho človeka to je nepochopiteľné,“ pokračovala Välbeová pre server Izvestia. Trojnásobná olympijská víťazka a 14-násobná majsterka sveta použila nedávny príklad z Oberstdorfu, kde sa Sundby sťažoval na astmu a v behu na 15 km s hromadným štartom skončil až dvadsiaty tretí.

O dva dni neskôr v Toblachu bol už opäť v absolútnej špičke, na 10 km dobehol druhý za krajanom Finnom Haagenom Kroghom a utvoril si dobrý fundament pre celkový triumf na Tour de Ski. „Jeden deň mal problémy s dýchaním a bral silné lieky. Mal bolesti a zakrátko bol opäť suverénny. Pýtam sa, aký by bol rýchly, keby bol zdravý. Myslím si, že chorí pretekári by sa nemali zúčastňovať na pretekoch,“ namietala Välbeová.

Športový manažér nórskeho tímu pre severské lyžovanie Vidar Löfshus nechce zachádzať do konfrontačnej roviny, ale prostredníctvom médií vyzýva bývalú multimedailistiku z vrcholných podujatí na dialóg. „Zdá sa, že by sa zišlo viac vedomostí o tom, čo je to astma a ako sa dá liečiť. Ak sa to chce dozvedieť, radi sa s ňou porozprávame,“ povedal Löfshus pre server Nettavisen. „Každý rok prísne testujeme všetkých našich športovcov a u viacerých sme zachytili príznaky astmy a respiračných problémov. Snažíme sa ich liečiť ako sa len dá, ale nie prostriedkami umelo zvyšujúcimi ich výkonnosť,“ dodal Löfshus.

Jedna z najprominentnejších nórskych reprezentantiek na bežkách Marit Björgenová rovnako je astmatička a počas väčšej časti kariéry musí užívať lieky na jej potlačenie. Momentálne je však na materskej dovolenke a vynecháva celú sezónu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marit BjörgenováMartin Johnsrud Sundby