Víťaz Veľkej Pardubickej pozitívny, trest určí disciplinárka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dostihy
Foto: SITA/AP

PRAHA 19. januára (WebNoviny.sk) – Veľká pardubická steeplechase 2015 možno bude mať nového víťaza: Jockey Club ako dostihová autorita ČR v utorok na tlačovej konferencii v Prahe potvrdil, že aj analýza antidopingovej kontrolnej B-vzorky prvého v cieli Nikasa priniesla pozitívny výsledok. Trest určí poriadková komisia JC ČR, hlavnou hrozbou je diskvalifikácia. Informácia je z webu iDNES.cz.

Okrem Nikasa bol v októbri pozitívny aj premiant sprievodného súperenia Zlatý pohár počas predmetného októbrového víkendu Čáriray, takisto zverenec domáceho kouča Stanislava Popelku.

Prezident JC ČR Jiří Charvát dávnejšie oficiálne informoval, že testy A-vzoriek vykonali v nemeckom Kolíne nad Rýnom a Popelka po pozitívnom výsledku požiadal o rozbor B-vzoriek. Trinásteho novembra to JC ČR predostrel laboratóriu v anglickom Newmarkete. Okrem spomenutej dvojice mal 10./11. októbra nález zakázanej látky ďalší – zatiaľ nekonkretizovaný – kôň.

Desaťročný hnedý valach Nikas triumfoval v najznámejšom skokanskom súperení pevninskej časti Európy v rekordnom čase 8:55,29 min iste o 3,75 dĺžky, viedol ho džokej Marek Stromský. Reprezentant stajne Castor hodinára Petra Kupku z Olomouca mal stávkový kurz 21, získal prémiu 2 milióny Kč, v prepočte približne 74 000 eur. V prípade jeho dodatočnej diskvalifikácie by sa víťazom stal iný domáci aktér Ribelino (maj. Lokotrans, tr. Stanislav Kovář, dž. Pavel Kašný, takisto kvóta 21). Finančný rozdiel medzi prvým a druhým miestom je 900 000 Kč, čiže cca 33 300 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia