Banskobystrickú latku vyhrala Amatová, favoritka sklamala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Banskobystricka latka
Skokanka do výšky Doreen Amata z Nigérie sa umiestnila na 1. mieste v súťaži žien v rámci 22. ročníka halového výškarského mítingu Banskobystrická latka 2016. Banská Bystrica, 4. február 2016. Foto: SITA/Jakub Julény

BANSKÁ BYSTRICA 4. februára (WebNoviny.sk) – Nigérijčanka Doreen Amatová sa stala víťazkou súťaže žien na 22. ročníku špecializovaného výškarského mítingu Banskobystrická latka.

Dvadsaťsedemročná Amatová výkonom 193 cm dvakrát zlepšila osobný aj národný rekord a trikrát sa pokúšala o svetový výkon roka a zároveň nové africké maximum 198 cm, ale neúspešne. Amatová splnila účastnícky limit na tohtoročné olympijské hry v Riu de Janeiro.

Druhá skončila Švédka Sofie Skoogová, keď prekonala 191 cm. Pre zverenkyňu legendárneho Stefana Holma je to nové osobné maximum. Tretia v konečných výsledkoch, iba 17-ročná Češka Michaela Hrubá, výkonom 191 cm o 2 cm zaostala za osobným rekordom z tejto sezóny.

Litovskej reprezentantke Airiné Palšyté nevyšlo jej premiérové vystúpenie na Banskobystrickej latke. Líderka svetových tabuliek sa vo štvrtok pod Urpínom ani len nepriblížila k svojmu výkonu roka z Cottbusu (197 cm) a v hale na Štiavničkách prekonala iba 180 cm. Palšyté bola adeptkou na prekonanie dvoch metrov, za čo mala od organizátorov sľúbenú špeciálnu odmenu. „Neviem vysvetliť, čo sa stalo. V rozcvičke som bez problémov dala 185 cm a potom takéto zlyhanie… Musím si to celé s trénerom rozobrať pri videu,“ skonštatovala sklamaná Palšyté.

Rovnaký výkon ako litovská favoritka dosiahla aj Slovenka Táňa Dunajská (VŠC Dukla Banská Bystrica), čo v prípade 23-ročnej pretekárky znamená osobný rekord zlepšený o 1 cm po 5 rokoch. „Je to skvelé, som veľmi šťastná. Snažila som sa nevnímať, že je proti mne latka vo výške 180 cm. Som rada, že som to skočila a ešte po takom dlhom čase. Veľmi som chcela potvrdiť, že som sa na týchto pretekoch neocitla náhodou,“ uviedla Dunajská.

Zostrih z 22. ročníka Banskobystrickej latky uvidia fanúšikovia atletiky v RTVS na Dvojke vo štvrtok od 22.40 h. Internetový live stream do celého sveta ponúka dianie v hale so slovenským aj anglickým komentárom. Aktuálne nasleduje na Štiavničkách slávnostné otvorenie a potom súťaž mužov.

Výsledky:

BBL 2016 – súťaž žien: 1. Doreen Amatová (Nig.) 193 cm – národný rekord, 2. Sofie Skoogová (Švéd.) 191 – osobný rekord, 3. Michaela Hrubá (ČR) 191, 4. Isobel Pooleyová (V. Brit.) a Levern Spencerová (Sv. Lucia) obe 188, 6. Julia Levčenková (Ukr.) 188,… 9. Tatiana Dunajská 180 – osobný rekord,… 11. Katarína Kuštárová (obe SR) 170

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tatiana Dunajská