Gutová a Kilde získali malý glóbus v super G

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lara Gutová
Švajčiarka Lara Gutová počas štvrtkového super G v Sankt Moritzi, v ktorom obsadila druhé miesto a získala malý krištáľový glóbus. St. Moritz, 17. marec 2016. Foto: SITA/AP

SANKT MORITZ 17. marca (WebNoviny.sk) – Lara Gutová získala malý krištáľový glóbus za celkový triumf v disciplíne super G v sezóne 2015/2016 Svetového pohára alpských lyžiarok.

Už istá držiteľka veľkého glóbusu za celkový triumf v SP obsadila v záverečnom ôsmom super G sezóny v rámci finále SP vo švajčiarskom Sankt Moritzi druhé miesto a v konečnom poradí sa dostala pred Američanku Lindsey Vonnovú. Gutová v sezónnom súčte druhej najrýchlejšej disciplíny nazbierala 481 bodov, o 45 viac ako Tina Weiratherová z Lichtenštajnska. Tretia skončila Vonnová (420), ktorá pre zranenie predčasne ukončila sezónu ešte pred pretekmi SP v Jasnej.

Weiratherová maximálne riskovala

Pre 24-ročnú Gutovú to je druhý malý glóbus za super G aj celkovo v kariére, prvý získala v sezóne 2013/2014.

„Je to moja druhá krištáľová guľa za super G, ale iná ako pred dvoma rokmi. Vtedy som bola suverénna, teraz som musela oveľa tvrdšie pracovať, aby som dosiahla sezónny úspech. Je to prekrásne, ale perfektná sezóny to pre mňa zďaleka nebola. Na lyžovaní je krásne to, že aj keď ste na prvom mieste, môžete svoje jazdy naďalej zlepšovať. A ja ešte chcem na sebe pracovať,“ uviedla Lara Gutová na webe Laola1.at.

Víťazka zo Sankt Moritzu, 26-ročná Weiratherová, zdolala o 41 stotín práve Gutovú a o 59 stotín Rakúšanku Corneliu Hütterovú. Zaznamenala druhé víťazstvo v tejto sezóne a celkovo šieste na podujatí Svetového pohára v kariére, štvrté v super G. V práve vrcholiacom súťažnom ročníku ovládla predtým aj super v talianskom La Thuile.

„Dnes som maximálne riskovala. Jednoducho som pustila lyže a viezla sa. Mala som ešte šancu na glóbus, aj preto ten risk. So sezónou v super G a obrovskom slalome som spokojná, v zjazde to mohlo byť lepšie. Tam musím pridať,“ skonštatovala Weiratherová v prvej reakcii po pretekoch pre ORF.

Kilde vybojoval historicky desiaty malý glóbus v super G pre Nórsko

Posledný superobrovský slalom sezóny Svetového pohára alpských lyžiarov sa skončil triumfom domáceho pretekára Beata Feuza. Úradujúci bronzový medailista z majstrovstiev sveta v zjazde Feuz dosiahol v dejisku finále SP víťazné double, keďže v stredu triumfoval aj v poslednom zjazde sezóny. Celkovo má na konte sedem víťazných pretekov vo Svetovom pohári.

Vo štvrtok Feuz zvíťazil o 10 stotín sekundy pred dvojicou Nórov Aleksandrom Aamodtom Kildem a Kjetilom Jansrudom, štvrtý bol s odstupom dvoch desatín Francúz Adrien Théaux. Z naháňačky za malým glóbusom vyšiel ako víťaz Nór Kilde, ktorý v súčte ôsmich superobrovských slalomov v sezóne 2015/2016 nazbieral 415 bodov, o 40 viac ako jeho krajan Jansrud.

Suverénny nórsky triumf v druhej najrýchlejšej disciplíne SP zavŕšil tretím miestom Aksel Lund Svindal, ktorý je od konca januára mimo diania po zranení v rakúskom Kitzbüheli. „Krásne počasie a dokonale pripravená trať. Všetlo dnes do seba výborne zapadlo. Vôbec som to nečakal. V Kvitfjelli som sa na poslednú chvíľu kvalifikoval na finále do Sankt Moritzu a zrazu som zvíťazil pred silnými Nórmi. Už na prehliadke trate som mal dobrý pocit a napokon to vyšlo. Našiel som ideálnu líniu a viezol sa v nej až do cieľa,“ komentoval Feuz na webe laola1.at.

Dvadsaťtriročný Kilde je jedným z objavov práve vrcholiacej sezóny. Ešte vlani bol v sezónnom účtovaní super G na 26. mieste. K zisku prvého glóbusu v kariére ho potiahlo najmä víťazstvo v Hinterstoderi, tretie miesto vo Val Gardene a aktuálna druhá priečka v St. Moritzi. Celkovo sa v super G sedemkrát umiestnil do desiateho miesta, nevyšli mu len preteky v Kitzbüheli, kde skončil osemnásty. „Neskutočné, čo sa mi podarilo. Je to sezóna ako zo sna. Nečakal som to, ale na druhej strane, po Akselovom páde a zranení už bolo všetko možné. A traja Nóri v trojici najlepších na konci sezóny? Sme malý, ale veľmi silný tím,“ cituje web ORF Kildeho.

Kilde vybojoval historicky desiaty malý glóbus v super G pre Nórsko. Jeho úspešnými predchodcami boli Aksel Lund Svindal (5 glóbusov), Kjetil Jansrud (1), Atle Skaardal (1), Kjetil Andre Aamodt (1) a Jan Einar Thorsen (1). Nórska víťazná séria v sezónnom účtovaní super G trvá od sezóny 2011/2012. Odvtedy trikrát získal tento malý glóbus Svindal, raz Jansrud a teraz Kilde. „Dobrá práca v St. Moritzi, páni! A Aleksander si vezie domov svoj prvý glóbus. Gratulujem a verím v ďalšie,“ zavesil gratulačný odkaz krajanom na twitteri Aksel Lund Svindal.

Finále Svetového pohára v alpskom lyžovaní 2015/2016 – Sankt Moritz (Švaj.):

ŽENY:
Super G žien:

1. Tina Weiratherová (Licht.) 1:18,93 min, 2. Lara Gutová (Švaj.) +0,41, 3. Cornelia Hütterová (Rak.) +0,59, 4. Kajsa Klingová (Švéd.) +0,70, 5. Laurenne Rossová (USA) +0,95, 6. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +1,10.

Konečné poradie v hodnotení super G (po 8 pretekoch):

1. Lara Gutová (Švaj.) 481 bodov – malý glóbus, 2. Tina Weiratherová (Licht.) 436, 3. Lindsey Vonnová (USA) 420, 4. Cornelia Hütterová (Rak.) 400, 5. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 293, 6. Federica Brignoneová (Tal.) 276.

Celkové priebežné poradie vo Svetovom pohári (po 38 zo 40 pretekov):

1. Lara Gutová (Švaj.) 1462 bodov – istý veľký glóbus, 2. Lindsey Vonnová (USA) 1235, 3. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 1047, 4. Tina Weiratherová (Licht.) 996, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) 833, 6. Cornelia Hütterová (Rak.) 811,… 14. Veronika Velez-Zuzulová 546, 25. Petra Vlhová (obe SR) 407

MUŽI:
Super G mužov:

1. Beat Feuz (Švaj.) 1:16,17 min, 2. Aleksander Aamodt Kilde a Kjetil Jansrud (obaja Nór.) +0,10, 4. Adrien Théaux (Fr.) +0,20, 5. Marcel Hirscher (Rak.) +0,69, 6. Andreas Sander (Nem.) +0,89

Konečné poradie v hodnotení super G (po 8 pretekoch):

1. Aleksander Aamodt Kilde 415 bodov, 2. Kjetil Jansrud 375, 3. Aksel Lund Svindal (všetci Nór.) 310, 4. Vincent Kriechmayr (Rak.) 298, 5. Carlo Janka (Švaj.) 259, 6. Marcel Hirscher (Rak.) 249.

Celkové priebežné poradie vo Svetovom pohári (po 42 zo 44 pretekov):

1. Marcel Hirscher (Rak.) 1670 bodov – istý veľký glóbus, 2. Henrik Kristoffersen (Nór.) 1272, 3. Kjetil Jansrud 1143, 4. Alexis Pinturault (Fr.) 1098, 5. Aksel Lund Svindal (obaja Nór.) 916, 6. Dominik Paris (Tal.) 805,… 75. Adam Žampa 100, 142. Andreas Žampa (obaja SR) 8

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adam ŽampaAksel Lund SvindalAndreas ŽampaAtle SkaardalBeat FeuzCarlo JankaDominik ParisFacundo BagnisHenrik KristoffersenKjetil JansrudLindsey VonnováMarcel HirscherPetra VlhováVeronika Velez-ZuzulováViktoria RebensburgováVincent Kriechmayr