O'Neal, Iverson a Jao Ming sa dostali do Siene slávy NBA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Shaquille O’Neal
Shaquille O’Neal Foto: SITA/AP

HOUSTON 4. apríla (WebNoviny.sk) – Bývalí výborní basketbalisti Shaquille O’Neal, Allen Iverson a Jao Ming sú medzi desiatimi novými členmi Naismithovej siene slávy vstupujúcimi do dvorany tento rok. Informuje o tom oficiálny server nba.com. Ďalšími laureátmi sú dlhoročný majiteľ Chicaga Bulls Jerry Reinsdorf, trojnásobná americká zlatá olympijská medailistka a štvornásobná víťazka WNBA Sheryl Swoopesová a úspešný kouč Michigan State Spartans v NCAA Tom Izzo; in memoriam Zelmo Beatty, Darell Garretson, John McLendon a Cumberland Posey.

Štvornásobný víťaz ligy a autor 28 596 bodov (7. miesto v histórii) O’Neal absolvoval v najlepšej profilige dvadsať sezón v dresoch Orlanda, Los Angeles Lakers, Miami, Phoenixu, Clevelandu a Bostonu. Robustný center nastúpil na 1207 duelov základnej časti s priemermi 23,7 bodu a 10,9 doskoku. V úvode svojej veľkolepej kariéry získal s reprezentáciou USA zlato na MS 1994 a o dva roky neskôr takisto najcennejší kov na olympijských hrách v Atlante.

Iverson patril na prelome tisícročí medzi najväčšie hviezdy v NBA. Minimálne štyridsať bodov v zápase nastrieľal až 76-krát. Answer, ako ho prezývali, vedel excelentne skĺbiť svoju raketovú rýchlosť s presnosťou zakončenia. Stal sa najužitočnejším hráčom sezóny 2000/2001, štvornásobným najlepším strelcom ligy a jedenásťkrát sa predstavil v Zápase hviezd. Okrem Philadelphie pôsobil aj v Denveri, Detroite a epizódne v Memphise. Zanechal za sebou 24 368 bodov (priemer 26,7 na zápas). Honor prvého skutočného posla hip-hopu v NBA mu nik nevezme, prelínanie černošskej subkultúry so svetom profišportu odštartoval drobec z Hamptonu pred dvoma desaťročiami.

Jao Ming bol čínskym basketbalovým pionierom v NBA. Pivot s úctyhodnou výškou 229 cm si počas ôsmich sezón v Houstone vypracoval priemery 19 bodov a 9,2 doskoku na zápas. Pre problémy s nohami odohral iba 486 duelov, ale okrem basketbalových kvalít má tiež nezastupiteľné miesto pri popularizácii súťaže v najľudnatejšej krajine sveta a na Ďalekom východe.

Sieň slávy v americkom Springfielde pomenovali po Jamesovi Naismithovi, Kanaďanovi, torý sa v roku 1891 zaslúžil o vznik basketbalu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Allen IversonJao Ming