Oheň pre OH 2016 v Riu de Janeiro už horí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Olympijská pochodeň
Foto: SITA/AP

ATÉNY 21. apríla (WebNoviny.sk) – V Grécku vo štvrtok vzplanul oheň v pochodni pre Hry XXXI. olympiády, ktoré sa v auguste uskutočnia v brazílskom Riu de Janeiro.

Slávnostný ceremoniál prebehol podľa zaužívaného obradu. Oheň o 11.53 h SELČ zapálila v troskách 2600 rokov starého Chrámu bohyne Héry do rúcha apolónovej kňažky odetá herečka Katerina Lehouová za použitia slnečných lúčov a parabolického zrkadla.

Zapálenú pochodeň odovzdala prvému členovi štafety, športovému gymnastovi Eleftheriosovi Petrouniasovi. Po ňom príde na rad brazílsky niekdajší volejbalista Giovane Gávio. Pochodeň pred odletom do Brazílie absolvuje krátku púť po Grécku, do Atén dorazí 27. apríla.

Stojím tu ako pyšný Brazílčan, povedal Nuzman na slávnosti

Na slávnosti nechýbal prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach či šéf organizátorov Carlos Arthur Nuzman. „Sme tu dnes s veľkou energiou a očakávaniami. Zapálením ohňa v magickej Olympii sa to všetko začína. Stojím tu ako pyšný Brazílčan. Je našou veľkou cťou hostiť olympijské hry prvýkrát v histórii našej krajiny a premiérovo v Južnej Amerike. Sme veľmi vďační každému, kto prikladá pomocnú ruku pri príprave takého veľkého podujatia, aké sa v Brazílii chystá. Veľká vďaka už vopred patrí najmä všetkým športovcom, ktorí sú hlavnými hercami na pódiu krásneho olympijského divadla,“ povedal vo štvrtok Nuzman.

Podľa šéfa MOV Thomasa Bacha je jednou z hlavných náplní OH spájanie minulosti s vierou v lepšiu budúcnosť. „Napĺňame tak slová Pierra de Coubertina. Svet sa zmieta v rôznych krízach, preto je tento odkaz práve teraz relevantný viac ako kedykoľvek v minulosti,“ povedal Thomas Bach a pokračoval: „Rio s podporu všetkých Brazílčanov prichystá krásne predstavenie. Domáci obyvatelia nás v auguste isto očaria svojou oslavou života a športu. Dnes sa začala cesta olympijského ohňa do Brazílie. Oheň je staroveký symbol mieru a harmónie. Nech tento odkaz odovzdá pochodeň v každom kúte Brazílie. Spolu môžeme zmeniť svet!“

Z hlavného mesta Brasília pochodeň s olympijským ohňom odštartuje 95-dňovú cestu 3. mája, úplne prvou nositeľkou na brazílskej pôde bude džudistka Érika Mirandová. Do 5. augusta zavíta štafeta do všetkých kútov krajiny. Dovedna navštívi 329 miest a mestečiek, približne 12-tisíc nositeľov pochodne absolvuje po cestách tejto juhoamerickej krajiny 20-tisíc kilometrov. Ďalších 16-tisíc kilometrov strávi olympijský oheň vo vzduchu.

Navštívi aj viacero vychytených destinácií Brazílie

Organizátori OH 2016 naplánovali púť olympijského ohňa tak, aby s ním mohlo prísť do kontaktu približne 90-percent brazílskej populácie.

Okrem miest navštívi aj viacero vychytených destinácií Brazílie vrátane svetoznámeho súostrovia Fernando de Noronha v Atlantickom oceáne začiatkom júna. Chýbať nebude ani cesta k fotogenickým vodopádom Iguazu (30. 6.) na rovnomennej rieke v brazílsko-argentínskom pohraničí.

Zavíta aj medzi ruiny niekdajšieho jezuitského kláštora Sao Miguel das Missoes (4. 7.) na juhu krajiny. „Olympijský oheň prinesieme do celej krajiny a splníme tým sľub miliónom obyvateľov, že budú mať šancu podieľať sa na oslavách sviatku športovcov. Som presvedčený, že celá udalosť zostane v pamäti všetkých dlhé roky. Chceme, aby boli ľudia v uliciach pyšní a ukázali našu kultúrnu rôznorodosť a krásu prírody,“ povedal šéf organizačného výboru OH 2016 Carlos Arthur Nuzman.

Z hlavného mesta Brasília zamieri pochodeň do ostatných častí stredozápadného regiónu a odtiaľ k pobrežiu Atlantického oceánu. Potom pôjde na severovýchod Brazílie, po pobreží až k hraniciam so severnými susedmi Francúzskou Guayanou, Surinamom či Guayanou. Zastaví sa aj v amazonskom meste Manaus (19. júna), cez ďalšie mestá Porto Velho, Cuiabá či Campo Grande (25. júna) sa dostane až na úplný juh rozľahlej krajiny.

Odtiaľ pomaly, ale isto zamieri k Sao Paulu (24. júla) do regiónu kávových plantáží, odtiaľ už do Ria de Janeiro. V štáte Rio de Janeiro sa pochodeň síce epizódne zastaví na pár hodín už v máji, no pred začiatkom OH definitívne prekročí hranice regiónu 27. júla. Vo štvrtok 4. augusta už bude „brázdiť“ ulice samotného Ria a o deň neskôr počas slávnostného otvorenia OH 2016 ukončí cestu na slávnom štadióne Maracana.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Thomas Bach