Šok po úspešnom návrate "pretláčačov", vedenie odstúpilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pretlacanie rukou
Zľava: Slovenské reprezentantky v pretláčaní rukou Rebeka Martinkovičová, Klaudia Lišková a Lucia Debnárová počas TK Slovenskej asociácie pretláčania rukou (SAPR) po návrate výpravy z úspešných XXVI. majstrovstiev Európy v Bukurešti. Bratislava, 1. jún 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 1. júna (WebNoviny.sk) – Prekvapujúci rezultát priniesla stgredajšia popoludňajšia tlačová beseda po návrate úspešných reprezentantov z 26. majstrovstiev Európy seniorov a juniorov v rumunskej Bukurešti (24. – 29. mája).

Šéf úspešnej športovej asociácie Marian Čapla pod tlakom vnútorných rozporov a interných problémov, ktoré sa v priebehu posledných rokov viackrát objavili medzi pretláčačmi, v apríli zložil svoju funkciu (31. máj 2016 bol posledným dňom jeho prezidentského mandátu, pozn.). Jeho príklad nasledovali s výnimkou dvoch členov výkonného výboru aj všetci členovia exekutívy SAPR. Z tohto dôvodu došlo v živote slovenských pretláčačov k bezvládiu, čo v praxi znamená prípravu predčasných volieb a hľadanie vhodných kandidátov, ktorí budú ochotní a schopní viesť SAPR v ďalších rokoch.

Adeptov na môj post je v našom hnutí veľa, hoci od apríla, keď som oficiálne a verejne oznámil rezignáciu, sa v SAPR nič extra nedeje. Nikto sa nechytil uvoľnenej pozície, nikto nezačal pracovať v prospech celého slovenského pretláčania. Funguje v ňom niekoľko záujmových skupín, ktoré nám sťažovali doterajšiu prácu, ale zatiaľ sa nezačali oficiálne angažovať. Už ma to prestalo baviť. Povedal som si, že stačilo investovať svoj čas, peniaze, energiu a zdravie do niečoho, čo vám neprajníci iba závidia a za čo vás iba kritizujú. Teraz majú šancu robiť to inak, majú príležitosť robiť to lepšie. My odchádzame, oni majú možnosť ukázať, čo vedia okrem kritizovania a znevažovania našej doterajšej práce,“ skonštatoval Marian Čapla v rozhovore pre agentúru SITA.

Znechutenie dlhoročných funkcionárov SAPR sa zákonite odrazilo aj v tom, že dávnejšie avizované majstrovstvá Európy, ktoré mali byť v roku 2017 na Slovensku, pod Tatrami pravdepodobne nebudú. Nebude ich mať kto zorganizovať… Otázka visí aj nad dávnejšie pridelenými MS 2018 v Bratislave.

V tejto chvíli nemôžeme zaručiť požadovanú kvalitu tohto šampionátu. Keďže od 1. júna som už bývalým prezidentom našej asociácie, nezobral som si zodpovednosť na to, aby som v Bukurešti za Slovensko podpísal zmluvu s Európskou federáciou pretláčania rukou (EAF). Ľudia z EAF nám predložili dokument, ktorý som sa neodvážil podpísať, pretože s ním nesúhlasím. Nemáme financie na to, aby sme ME pripravili presne podľa náročných požiadaviek funkcionárov. Všetko smeruje k tomu, že tieto šampionáty budú robiť iba Rumuni a Bulhari, ktorí polovicu z požadovaných kritérií aj tak nikdy nesplnia. Tak to doteraz u nich fungovalo a vedenie EAF im to vždy tolerovalo. Lebo oni už iní nebudú. My sme chceli byť iní, ale financie na kvalitne zorganizovaný šampionát momentálne nemáme k dispozícii,“ vysvetlil Marian Čapla dôvody, prečo sa Slováci v Bukurešti neprezentovali ako organizátori najbližších dvoch veľkých podujatí v tomto športe (ME a MS). „Navyše, nemôžem hovoriť za ľudí, ktorí budú na čele asociácie stáť v budúcnosti. Radšej nech tie majstrovstvá Európy u nás nie sú, než by sa mali skončiť nejakou medzinárodnou blamážou. Jedna deaflympiáda nám na Slovensku stačila. Nechcem byť človekom, ktorý sľúbi to, čo nemôže splniť,“ doplnil Čapla.

Prečo som rezignoval? Každý pohár raz pretečie. Tak isto aj trpezlivosť človeka. Už to začínalo byť neúnosné. Stali sa veci, ktoré sme doteraz nezažili. Niektorí funkcionári v našej asociácii dokonca odrádzali reprezentantov od účasti na medzinárodných podujatiach… Nabádali ich, aby ignorovali pozvánky do reprezentácie. Chystali sme účasť na turnaji v zahraničí a neboli sme schopní naplniť jedno auto. Nikto nemal záujem, každý sa aj pod vplyvom niektorých funkcionárov ospravedlnil, na poslednú chvíľu si našiel dôvod, prečo nemôže ísť. Výsledkom tohto nezdravého vývoja v Slovenskej asociácii pretláčania rukou je potom to, že mnohí naši mladí pretekári zlyhali pri medzinárodnej konfrontácii predovšetkým psychicky. Neboli a nie sú mentálne odolní, pretože im chýbajú náročné medzinárodné súboje. Ale sú medzi nami ľudia, ktorí im radia, aby nechodili na takéto turnaje. Tvrdia, že im také súboje nič nedajú. Tak ja už neviem, čo máme robiť. Radšej ideme od toho preč, aby sa mohli začať realizovať tí, ktorí za tým všetkým stoja. V našom športe je niekoľko skupín, ktoré už dlhšie obdobie vystupujú proti doterajšiemu vedeniu asociácie. Preto sme sa rozhodli dať svoje pozície k dispozícii. Nech rozhodnú predčasné voľby, nech si ľudia z klubov zvolia ľudí, ktorých budú akceptovať,“ dodal Marian Čapla.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať