Slovenskí volejbalisti zdolali Izrael, sú krok od postupu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Volejbal
Slovenskí volejbalisti nezobrali Rusom ani set. Foto: SITA/Marko Erd

ROVINJ 24. septembra (WebNoviny.sk) – Slovenskí volejbaloví reprezentanti urobili ďalší krok k postupu na budúcoročné majstrovstvá Európy do Poľska.

Slováci v sobotu zvíťazili 3:0 (21, 19, 18) nad Izraelčanmi na druhom turnaji D-skupiny v chorvátskom meste Rovinj v rámci II. fázy kvalifikácie. Lotyši v druhom sobotňajšom dueli zdolali Chorvátov 3:1 a vrátili sa na prvú priečku „déčka“ pred Slovákov. Lotyšsko má na svojom konte 15 bodov (konečná bilancia päť víťazstiev, jedna prehra), Slováci 12 bodov (štyri víťazstvá, jedna prehra).

Zverenci trénera Miroslava Palguta potrebujú zvládnuť ešte posledný krok a všetko majú vo svojich rukách. Ak v nedeľňajšom zápase proti domácim Chorvátom (17.30 h) získajú tri body (za víťazstvo 3:0 alebo 3:1, pozn.), obsadia prvú priečku a postúpia na ME. Priamo na záverečný turnaj ME 2017 prenikne víťaz skupiny, tím na druhom mieste dostane ešte šancu v októbrovej barážovej III. fáze. Súperom druhého tímu D-skupiny bude druhý z „efka“ (účastníci Česko, Estónsko, Rumunsko, Macedónsko).

Slovenskí volejbalisti sa na kontinentálny šampionát prebojovali päťkrát za sebou a celkovo osemkrát. Najlepšie umiestnenie dosiahli na ME 2011, keď na turnaji v Rakúsku a Česku obsadili 5. priečku.

Kvalifikácia volejbalistov o postup na ME 2017 do Poľska – II. fáza – D-skupina – druhý turnaj – Rovinj (Chor.) – sobotňajšie výsledky:

Lotyšsko – Chorvátsko 3:1 (23, -20, 14, 25)

Izrael – Slovensko 0:3 (-21, -19, -18)

Rozhodovali: Koutsoulas (Gréc.) a Lazarevič (Srb.)

Zostava SR: Skladaný, Paták, Ondrovič, Bencz, Chrtiansky, Kohút, libero Kubš (Končal, Mlynarčík)

Hlasy (zdroj: SVF):

Miroslav Palgut (tréner SR): „Izrael nemá takú kvalitu ako my, ale toto sú veľmi ťažké zápasy, pretože ide o veľa. Vedeli sme, že každý stratený set nás môže stáť postup na majstrovstvá Európy. Prvé dva sety sme zvládli bez problémov, na začiatku tretieho sme trochu stratili koncentráciu, ale potom sme sa zase chytili, zapli sme na vyššie obrátky a v podstate celý zápas sme mali pod kontrolou. V základe nastúpil Ondrovič, ktorý vie zatlačiť podaním, čo je veľmi dôležité na takéhoto súpera. Potrebovali sme ich odtiahnuť od siete, aby sme mohli brániť. Spravili sme dôležitý krok, ale ešte nás čaká posledný zápas s Chorvátskom, ktorému sa nedarí, ale doma budú chcieť vyhrať. Na súpera sa čo najlepšie pripravíme a pokúsime sa vyhrať zápas za tri body, čo bude stačiť na postup.“

Branislav Skladaný (nahrávač SR): „Vedeli sme, že nemôžeme strácať sety, nie to body. Izrael mal za sebou dva ťažké zápasy a dnes nemal čo stratiť, pretože už nemohli skončiť ani na druhom mieste. Prvé dva sety sme hrali veľmi dobre, chytili sme začiatok a viedli sme o sedem bodov. V treťom sete sme sa na začiatku trochu trápili, prehrávali sme o päť bodov, ale našťastie sme potvrdili kvalitu a set sme vyhrali bez problémov 25:18. Verím, že v nedeľu vyhráme aj s Chorvátmi 3:0 a budeme sa tešiť z postupu. Musíme hrať spolu ako tím, čo sa potvrdilo aj dnes a k víťazstvu nás doviedol kolektívny výkon. Posledný zápas nebude jednoduchý, ale ja nášmu tímu verím. Všimli sme si na tribúne aj dvoch Slovákov, ktorým ďakujeme za podporu a sme radi, že prišli za nami. Potešili nás aj naše ženy, ktoré mali voľno a prišli nás do haly povzbudiť.“

Tabuľka D-skupiny:

1. Lotyšsko 6 5 1 15:6 15

2. Slovensko 5 4 1 13:4 12

3. Izrael 6 2 4 7:16 4

4. Chorvátsko 5 0 5 6:15 2

Pozn.: Prvým kritériom pre určenie poradia je počet dosiahnutých víťazstiev, následne počet získaných bodov, pomer získaných a prehratých setov, pomer získaných a prehratých lôpt a výsledky vzájomných zápasov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Slovenská volejbalová reprezentácia