Osviežte sa zdravou broskyňou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Broskyne
Foto: www.gonzalolopez.net

BRATISLAVA 30. mája (WEBNOVINY) – Broskyne už neodmysliteľne patria k letu, ich chuť nás dokáže osviežiť počas horúcich dní, balíme ich so sebou k jazerám či na výlety. Toto ovocie však ukrýva omnoho viac, než by sme si predstavovali.

Strom života

Broskyne majú svoj pôvod v Číne a starovekí Číňania považovali ich stromy za stromy života. Broskyne aj nektárinky treba oberať zrelé, pretože po odtrhnutí dozrievajú len veľmi ťažko. Okrem toho treba dávať veľký pozor aj pri manipulácii s plodmi, pretože každá odrenina spôsobuje ich skazenie.

Bojovník proti rakovine, zápalom a za zdravie očí

Broskyne možno nepatria k nutričným superhviezda, obsahujú množstvo pre náš organizmus dôležitých látok. Majú v sebe minimum kalórií, vlákninu, vápnik, horčík, fosfor, vitamíny C a K, ale aj významné množstvo vitamínu A, betakaroténu a draslíka. Broskyne obsahujú aj betakryptoxantín – karotenoid s protirakovinovými a protizápalovými vlastnosťami.

Dokonca sa v nich nachádza dostatok luteínu a zeaxantínu – karotenoidov významných pre zdravie očí. Toto chutné ovocie tiež obsahuje množstvo niektorých druhov fytolátok a preukazuje výbornú antioxidačnú aktivitu, do určitej miery aj antibakteriálnu aktivitu a celkom dobre potláča rast nádorov.

Pracuje sa na superodrode

Broskyne
Foto: commons.wikimedia.org

Texaskí výskumníci tvrdia, že v najbližších rokoch broskyňa môže získať status ovocnej superhviezdy.

„V súčasnosti prevláda úsilie vyšľachtiť odrody s väčšími účinkami na ľudské zdravie, pretože široká verejnosť začína mať oveľa väčšie povedomie o zdraví a podľa toho sa aj rozhoduje,“ povedal David Byrne zo šľachtiteľskej stanice, ktorý sa touto problematikou zaoberá viac ako 20 rokov.

„Pred dvadsiatimi rokmi bolo šľachtenie zamerané skôr na veľkosť a krásu ovocia. Hoci v súčasnosti sú tieto vlastnosti stále dôležité, dôraz kladieme už aj na kvalitu a pokúšame sa vytvoriť broskyne s lepšími zdravotnými účinkami,“ dodal.

Pozor na pesticídy

Žiaľ, predstavitelia Environmental Working Group zaradili v roku 2003 broskyne aj nektárinky do zoznamu dvanástich potravín najviac kontaminovaných pesticídmi. Táto uznávaná organizácia preto odporúča konzumovať odrody z ekologického poľnohospodárstva.

Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať