OVCE.sk hľadali chytré deti na pláži

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rožkatí barančekovia a ovečky s lektorom OVCE.sk Zdenkom Slavíkom. Foto: OVCE.sk

BRATISLAVA 27. augusta (WBN/PR) – Môžeme byť akokoľvek starostliví rodičia, ale všetky aktivity svojich detí na internete neustriehneme. K počítačom či smartfónom majú prístup čoraz mladšie deti, čo so sebou prináša aj mnohé riziká. Aj o tom hovorili ľudia z občianskeho združenia eSlovensko s deťmi na bratislavskej Magio pláži. Hravým spôsobom a interaktívnymi workshopmi sa ich snažili naučiť, ako rozoznávať nástrahy na internete, aby tak predišli kyberšikane či zneužitiu ich osobných informácií.

Workshopy OVCE.sk nesú názov animovaného seriálu, ktorý deti poznajú či už z televízie alebo školy. „Hľadáme stále nové spôsoby a miesta, ako sa k deťom čo najviac priblížiť a takýmto miestom je jednoznačne aj Magio pláž, kde sme sa stretli s naozaj šikovnými a múdrymi deťmi. Teraz už len zostáva veriť, že si čo to zapamätali a nezabudnú na to pri najbližšom surfovaní po internete,“ hovorí Miro Drobný, prezident eSlovensko a autor projektu OVCE.sk. Workshopu na pláži sa totiž zúčastnili aj „malí géniovia“ z denného tábora Einsteinovi učenci, ktorí nezostali svojmu patrónovi nič dlžní a správne odpovedali na všetky záludné otázky autorov projektu OVCE.sk.

Foto: OVCE.sk

Prostredníctvom komiksov, pexesa, rozprávkových kníh a rolových hier sa deti, okrem iného učili správnej komunikácii na sociálnych sieťach a ochrane svojich osobných údajov. „Podľa prieskumov z roku 2012 malo svoj profil na jednej zo sociálnych sietí až 94,7 percent tínedžerov a dokonca viac ako tri štvrtiny 11 až 13 ročných detí, pritom veková hranica registrácie, napríklad na Facebooku, je 13 rokov. Kontakt s nevhodným obsahom na internete je tak iba otázkou času,“ uvádza Miro Drobný.

S blížiacim sa novým školským rokom sa dôležitou a aktuálnou témou stáva aj kyberšikana, pri ktorej dochádza k zosmiešňovaniu a psychickému týraniu dieťaťa. „Spolužiaci s ním napríklad natočia nepekné video, ktoré neskôr šíria po internete spolu s urážlivými poznámkami, alebo mu cez SMS správy posielajú hanlivé odkazy. Čo robiť v takýchto prípadoch sa deti dozvedia nielen z rozprávok OVCE.sk, ale už aj z workshopov a školení, s ktorými bude eSlovensko pokračovať aj v novom školskom roku,“ uzatvára Drobný.

Viac informácií o aktivitách združenia eSlovensko či o projekte OVCE.sk nájdete na internetových stránkach www.zodpovedne.sk a www.ovce.sk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Ovce.sk