Pár z USA vybudoval na Kostarike dedinu z domov na stromoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: www.businessinsider.com

Erica a Matt Hoganovci, mladomanželia z amerického Colorada, snívali o malom pozemku na Kostarike, ktorý by mohli nazvať svojím. Vtedy sa im však ani nesnívalo, že z malej expedície v roku 2006 odídu s vlastníctvom 600 akrov pozemku na území dažďového pralesu. Po ceste totiž narazili na územie určené na odlesnenie, ktoré sa im tak zapáčilo, že sa ho pred pílkami a sekerami rozhodli „zachrániť“. Dnes, po šiestich rokoch tvrdej práce, sa šťastne prechádzajú po malej dedinke zloženej z unikátnych domov na stromoch, ktorú vybudovali v súlade s prírodou.

Bez názvu
Foto: www.businessinsider.com

„Mali sme pocit, že to je skutočne posvätný pozemok a mysleli sme si, že by to bola paródia, keby to miesto odlesnili. Okrem toho to bola oveľa väčšia plocha, než akú sme zamýšľali kúpiť. Jednej noci som si však pomyslela – na tomto pozemku sú naozaj skvelé stromy, čo keby sme na nich postavili domy?“ spomína Erica. A tak vznikla Finca Bellavista – fascinujúca dedina na stromoch, kde ľudia prechádzajú z domu do domu na provizórnych lanovkách a večera rastie v okolitých záhradách.

„Bola to práca s láskou a je to oveľa viac, než len obyčajné podnikanie. Je to náš život,“ hovorí Erica o prosperujúcom projekte. Pred tým, ako našli ľudí ochotných investovať do tejto oblasti, sa zamerali na zútulnenie miesta pod vlastnou taktovkou. V centre pozemku postavili základňu a komunitné centrum, ktoré slúžia ako srdce dediny. Okrem útulnej jedálne, otvorenej terasy a kúpeľov v ňom nechýba ani kruh určený na zakladanie ohňa, svadobná záhrada či zóna s voľne prístupným wifi pripojením.

Bez názvu
Foto: www.businessinsider.com

Keďže Erica predtým pracovala ako redaktorka v novinách, dobre vedela, ako prilákať záujem o tieto priestory. Cestou médií a bilboardov sa však nevydala. Keďže obaja manželia chceli, aby ich projekt zostal súkromný a na miesto sa nehrnuli turisti sedem dní v týždni, manželia vsadili na ústne podanie. Rozprávanie o nádherných lesoch, čerstvom vzduchu a nekonečných možnostiach zabralo a rady záujemcov o investície na seba nenechali dlho čakať.

Bez názvu
Foto: www.businessinsider.com

Po získaní prvotných investícii stáli manželia pred ďalšou výzvou – konštrukčné práce sú v podnebí Kostariky silno limitované obdobiami sucha a dažďa. „Reálne sa nám čas stavby znížil na maximum 4 až 6 mesiacov v roku,“ uviedol Matt. Po tom, ako si záujemcovia kúpia pozemok – väčšinou s rozlohou 0,5 až 4 akrov, začína stavba domov na stromoch. „Sme v dažďovom lese a ide o veľmi dynamické životné prostredie. Keď vyleziete hore a zrazu vidíte, ako vám cez obývačku prerastá konár stromu, nemôžete ho jednoducho odrezať. Musíte pracovať okolo takýchto situácií a byť ochotní akceptovať zmeny v dizajne,“ prezrádza Matt, ktorý spolu s manželkou za posledné roky predal 51 parcel pozemku a stihol postaviť 25 samostatných štruktúr vrátane komunitného centra a základne.

Bez názvu
Foto: www.businessinsider.com

Domy, ktoré rastú priamo na stromoch, však nemajú s tými detskými v záhradách za domom veľa spoločného. Každý z nich je vybavený kanalizáciou, WiFi, tečúcou vodou a plne funkčnou kuchyňou. „Väčšina majiteľov chce byť zahrnutá do procesu konštrukcie ich domov na strome. Nemali sme ešte takého, ktorý by jednoducho vypísal šek a povedal – postavte mi dom. Je to veľmi angažovaný proces. Domy na stromoch sú totiž ako snehové vločky – žiadne dve nie sú rovnaké,“ uviedla Erica o rozrastajúcom sa projekte.

Zaujímavosťou projektu Finca Bellavista je aj „dopravný systém“, ktorý funguje medzi obydliami – zip-line lanovkami sa dá dostať ku každému stromu bez potreby zostupu na zem.

„Veľa ľudí sa pozrie na projekt našej dediny a povie si, že je to len komunita vysťahovalcov,“ uviedol Matt, ktorý sa snaží zaobchádzať s celým pozemkom s rešpektom a zasahovať do neho len minimálne. „Dostávame sa do fázy, kedy o projekt prejavujú záujem hlavne domáci.“ Hoganovci sa snažia zostať verní domácim koreňom. K projektu ešte pribudne spoločná záhrada a priestor na oddych. „Varíme pre celú komunitu, suroviny však rastú priamo tu. Na to, aby ste dokázali žiť na strome, musíte mať istý typ osobnosti. Ale zistili sme, že väčšina ľudí, ktorí chcú bývať v dažďovom pralese, sú pekne uvoľnení,“ smejú sa Hoganovci, ktorí na Kostarike našli svoj malý raj.

www.businessinsider.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia