SaS sa Kaliňáka pýta, ako zabráni manipuláciám pri voľbách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voľby
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 23. januára (WebNoviny.sk) – Opozičná Sloboda a solidarita (SaS) sa pýta ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ako chce zabezpečiť, aby pri nadchádzajúcich marcových voľbách nedochádzalo k machináciám s hlasmi voličov.

Určitá forma manipulácie podľa tímlídra liberálov pre politický systém Martina Klusa sprevádzala na Slovensku každé voľby. Možné podvody sa podľa Klusa môžu diať napríklad pri pomoci starším voličom s úpravou volebného lístka, alebo ide o vhadzovanie lístkov navyše členmi komisie či dokrúžkovaní kandidátov, ak volič neoznačil všetkých, ktorých mu umožňuje zákon.

K nekalostiam môže podľa Klusa dochádzať aj pri používaní prenosnej volebnej urny, či pri sčítavaní hlasov. Medzi najčastejšie spôsoby možných volebných podvodov označil Klus aj kupovanie hlasov pomocou tzv. volebného vláčika, kedy volič dostane od podvodníka vyplnenú sadu hlasovacích lístkov a naspäť odovzdáva nepoužitú sadu. K manipulácii s hlasmi podľa Klusa môže dochádzať najmä v menších obciach.

„Obava, že môže niečo také nastať aj pri marcových parlamentných voľbách, je opodstatnená,“ konštatoval Klus. Práve preto by podľa jeho slov minister vnútra mal odpovedať, ako chce možným manipuláciám pri voľbách zabrániť.

Za najjednoduchší spôsob, ako neovplyvňovať občanov pri samotnom hlasovaní a súčasne zabrániť možným podvodom považuje Klus zavedenie elektronických volieb prostredníctvom tzv. volebných kioskov. „Namiesto papierových hlasovacích lístkov, volebnej urny a preplnenej miestnosti tzv. okrskárov, tento spôsob predpokladá kiosk podobný bankomatu. Ten vás rovnako ako bankomat najprv identifikuje, následne spustí anonymizáciu vašej voľby a ponúkne vám možnosti hlasovať,“ vysvetlil Klus.

Okrem minimalizovania možností podvodov a nákladov na členov okrskových komisií, ktorých by už zďaleka nemuselo byť toľko ako dnes, umožní podľa neho tento systém hlasovať komukoľvek a kdekoľvek na Slovensku. „Odbúral by sa tak problém s voličskými preukazmi či nemožnosťou hlasovať v komunálnych či regionálnych voľbách mimo svojho bydliska. V neposlednom rade by nám tento systém dával výsledky volieb v podstate okamžite po uzatvorení volebných miestností. Náklady na nákup by sa rýchlo vrátili a tento systém by pomohol zvýšiť férovosť volieb na Slovensku. Už včera bolo na jeho zavedenie neskoro,“ uzavrel Klus.

„Je celospoločenským záujmom, aby voľby odzrkadľovali záujmy občanov,“ zdôraznil podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoMartin KlusRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita