Strana SDKÚ-DS navrhla opatrenia, živnostníci by ušetrili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sdku
Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo na TB strany na tému: hodnotenie 100 dní vlády Roberta Fica. Bratislava, 12. júl 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 8. februára (WebNoviny.sk) – Strana SDKÚ-DS pred marcovými parlamentnými voľbami navrhuje dvadsať opatrení, ktorými by slovenskí živnostníci ušetrili ročne viac ako 15-tisíc eur.

„Bez živnostníkov nie je možné na Slovensku dosiahnuť dlhodobú prosperitu. Dovolili sme si vyčísliť, koľko svojej práce reálne živnostníci ušetria na administratívnej práci,“ povedal na tlačovej konferencii v Bratislave predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo s tým, že opatrenia majú nielen ušetriť peniaze, ale aj čas, ktorý môžu ľudia venovať svojej podnikateľskej činnosti.

„Za štyri roky Ficovej vlády narástli odvody zo 160 na 202 eur, čo je 26-percentný nárast. Zároveň podľa údajov Sociálnej poisťovne klesol počet živnostníkov taktiež o 26 percent,“ pripomenul expert na ekonomiku SDKÚ-DS Milan Roman. Strana chce svojimi opatreniami zrušiť napríklad povinnosť písať knihu jázd, ktorá je podľa SDKÚ-DS zbytočná administratívna záťaž. „Vďaka tomu získa živnostník čas, v ktorom je schopný zarobiť 2400 eur,“ doplnil Roman.

Politici navrhujú zrušiť aj kontrolný výkaz DPH, čím živnostník ušetrí približne 240 eur. Strana navrhuje zaviesť aj jedinú voľnú živnosť. „Dnes ich máme 160,“ spomenul Roman s tým, že ďalším opatrením strany je jediná povinná platba štátu.

Živnostník by tak uhradil len jednu platbu do Štátnej pokladnice a tá na základe IČO rozdelí platbu na účet Sociálnej poisťovne, daňového úradu a zdravotných poisťovní. Zaviesť chcú aj paušálnu daň, živnostník by zaplatil jednu sumu na začiatku roka a celý rok by sa o účtovníctvo nemusel starať. Podľa Romana by tým živnostník ušetril 1200 eur.

SDKÚ-DS chce zaviesť aj nový neregulovaný pracovný pomer medzi malými živnostníkmi a zamestnancami. Ak sa na ňom zmluvne dohodnú, neplatí pre nich regulácia výpovede či minimálnej mzdy.

V predvolebných opatreniach strany Pavla Freša je aj zrušenie daňových licencií, zjednodušenie zrušenia s.r.o. či založenie s.r.o. so základným imaním od jedného eura. SDKÚ-DS chce prijať aj jednoduchší občiansky zákonník, zrušiť platbu odvodov zo služobného auta či zvýšiť limit na povinnú registráciu DPH, čím by živnostník ušetril 7500 eur ročne.

Samostatne zárobkovo činným osobám a samoplatiteľom sa od začiatku tohto roka zdvihla suma minimálnych zdravotných odvodov. Z minuloročných 57,68 eura vzrástli na aktuálnych 60,06 eura mesačne. Od januára si tak poistenci priplatia mesačne o 2,38 eura viac.

Pondelok 8 februára je posledný deň na to, aby živnostníci zaplatili prvé zvýšené odvody v tomto roku. V prípade osoby so zdravotným postihnutím je minimálna suma preddavku po novom 30,03 eura oproti minuloročným 28,84 eurám. Dôvodom zmien je vyšší minimálny vymeriavací základ, ktorý od začiatku tohto roka stúpol na 429 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Frešo
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana