Zeman poprial Smeru úspech vo voľbách, toto povedal o Ficovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Miloš Zeman
Český prezident Miloš Zeman počas medzinárodnej konferencie Sociálna demokracia v 21. storočí - bez škrtov a bližšie k ľuďom, ktorú organizoval Inštitút ASA. Bratislava, 12. február 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 13. februára (WebNoviny.sk) – Český prezident Miloš Zeman poprial nie ako hlava štátu ale ako priateľ slovenskému premiérovi Robertovi Fico a jeho strane Smer-SD úspech v parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 5. marca. „Všetko najlepšie,“ uzavrel Zeman svoj príhovor na konferencii Sociálna demokracia v 21. storočí – bez škrtov a bližšie k ľuďom, ktorú zorganizoval Inštitút ASA v Bratislave. Fica zároveň český prezident označil za aktuálne jediného výrazného ľavicového politika v stredoeurópskom priestore.

Sociálny štát podľa Zemana existuje v štyroch škandinávskych krajinách, ktoré dominujú rebríčkom najnižšej korupcie, konkurencieschopnosti či vysokej úrovni školstva a zdravotníctva. Hoci model škandinávskych krajín je založený na vyšších daniach, ich úspech ukazuje, že vysoké dane nie sú prekážkou ekonomickej úspešnosti.

„Ale iba za jednej podmienky. Že sa výnos dane nerozkradne,“ upozornil Zeman. Postsocialistické štáty sú podľa jeho slov zaťažené vysokou mierou daňových únikov, čo by sa malo zmeniť. Severské štáty podľa českej hlavy štátu môžu slúžiť Slovensku a Česku ako príklad. „Odporúčam nevymýšľať žiadne vlastné špecifické cesty, ale prevziať to, čo sa dlhodobo osvedčilo,“ konštatoval Zeman.

„Ak sa podarí zabrániť daňovým podvodom, potrebujeme čo najvyššie zdanenie. Zdanenie, ktoré investujeme, a nie spotrebujeme. Prejedať budúcnosť dokáže každý idiot. Ale politik má do budúcnosti investovať,“ upozornila česká hlava štátu. Investovať by sa podľa jeho slov malo najmä do ľudí, zdravotníctva, školstva, sociálnych vecí alebo seniorov či hospicov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miloš ZemanRobert Fico