Smer získal 58 kresiel, sulíkovci by v parlamente neboli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Richard Sulík
Líder SaS Richard Sulík. Foto: archívne, SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 19. februára (WebNoviny.sk) – Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali už dnes, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 32,5 percenta (58 mandátov). Druhá by skončila strana Sieť so ziskom 14,5 percenta (26 kresiel) a trojicu uzatvára Slovenská národná strana (SNS) s 10,5 percenta hlasov, ktorá by v parlamente obsadila 19 kresiel.

Celkovo by sa do parlamentu dostalo sedem strán. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý Agentúra MVK robila od 10. do 14. februára na vzorke 1136 respondentov starších ako 18 rokov na území SR. Respondenti posudzovali všetkých 23 strán, ktoré sa v marcových voľbách uchádzajú o hlasy voličov. Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informoval Pavel Haulík z Agentúry MVK.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) by podľa prieskumu skončilo štvrté s 9 percentami hlasov, v parlamente by získali 17 poslaneckých kresiel. Nasledovala by strana Most-Híd so siedmimi percentami, ktorá by do parlamentu poslala 12 poslancov. Do NR SR by sa dostali aj hnutie OĽaNO-NOVA a Strana maďarskej komunity (SMK), ktoré získali od respondentov zhodne po 5 percent hlasov. Do parlamentných lavíc by tak za každú stranu zasadlo 9 poslancov. Pred bránami parlamentu by ostala strana Sme rodina – Boris Kollár (4,5 %), Sloboda a Solidarita (SaS) so štyrmi percentami či Slovenská občianska koalícia (SKOK!) s tromi percentami. Ostatné strany od respondentov získali menej ako tri percentá hlasov.

Na voľbách by sa zúčastnilo 52,9 percenta opýtaných. Respondenti odpovedali na otázku: „Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali už dnes, ktorej strane by ste dali svoj hlas?“. Agentúra MVK zisťovala medzi respondentmi, ktorí sa chcú na voľbách zúčastniť, aj to, ako veľmi sú si istí, že by v skutočných voľbách hlasovali za stranu, ktorú uviedli v prieskume. Svojim rozhodnutím si je úplne istých 61 percent respondentov. Medzi potenciálnymi voličmi strany Smer-SD nemalo žiadne pochybnosti o istote svojho rozhodnutia 75,5 percenta respondentov, kým u voličov ostatných strán je pevne rozhodnutých 55 percent.

Zúčastníte sa 5. marca parlamentných volieb?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris Kollár