Smer-SD schválil princípy, na ktorých by chcel stavať vládu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej besedy na tému Podmienky povolebnej spolupráce v rámci zasadnutia Predsedníctva strany SMER - sociálna demokracia. Bratislava, 21. február 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 21. februára (WebNoviny.sk) – Smer-SD má záujem byť súčasťou len takej vládnej koalície, ktorá sa zhodne na piatich základných princípoch odsúhlasených v sobotu predsedníctvom strany. Šéf sociálnych demokratov Robert Fico na tlačovej besede zdôraznil, že strana sa usiluje o vstup do vlády, a preto voličom a potenciálnym koaličným partnerom chcú jasne zadefinovať princípy a podmienky spolupráce.

Smer nikoho nevylučuje z povolebných diskusií

Smer-SD za dôležitý označil jednotný postoj k migračnej kríze. „Strana bude iba v takej vláde, ktorá odmietne realizáciu akýchkoľvek predpísaných kvót na umiestnenie migrantov a neumožní vznik ucelených enkláv migrantov na našom území, ktorí by boli bezpečnostným rizikom,“ zdôraznil Fico. Ďalej uviedol, že pre ich stanu je dôležitá ochrana národnoštátnych záujmov, strategických ekonomických záujmov SR a prírodných zdrojov Slovenska, ako je voda, pôda a lesy.

Za tretí dôležitý princíp, na ktorom bude Smer-SD trvať, jej predseda označil „garanciu toho, že sa nebudú rušiť doteraz prijaté sociálne opatrenia, ktoré sú súčasťou tzv. vládnych balíčkov“. Predsedníctvo odsúhlasilo za kľúčový princíp pri prípadnom zostavovaní vlády aj postoj „k sociálnemu dialógu s partnermi, ako sú zamestnanci, zamestnávatelia a ďalšie významné spoločenské skupiny“. Vzhľadom na nadchádzajúce slovenské predsedníctvo v EÚ Smer-SD za piatu kľúčovú oblasť, kde je podľa nich dôležitá zhoda s prípadným koaličným partnerom, označil “ zhodu na obsahu a výkone historicky prvého predsedníctva SR v EÚ.“

Robert Fico zopakoval, že strana nikoho nevylučuje z povolebných diskusií a nekomentuje výsledky prieskumov verejnej mienky. O všetkom rozhodnú voliči 5. marca a z volieb môže vzísť aj široká koalícia pravicových strán, pripustil Fico. Podľa šéfa Smeru-SD sa už ukázalo, že variant pravicového zlepenca je nefunkčný a nestabilný. Stabilná koalícia by mala byť z malého počtu strán a postavená na prezentovaných princípoch, myslí si Fico. Vieme ale, že to nie je jediná možnosť. Zdôraznil, že stabilná a funkčná vláda primárne závisí od počtu členov koalície.

Budúca vláda pod vedením Fica bude ďalej rozkrádať, tvrdí Figeľ

Fico v nedeľu potvrdil, že budúca vláda, ktorá bude pod jeho vedením, bude pokračovať v zadlžovaní národa a v prehlbovaní problémov, ako ich poznáme v súčasnom školstve a zdravotníctve. Predseda KDH Ján Figeľ tak reagoval na dnešné vyjadrenia Fica, ktorý tvrdí, že má záujem byť súčasťou len takej vládnej koalície, ktorá sa zhodne na piatich základných princípoch dnes odsúhlasených predsedníctvom strany Smer-SD.

Ako sa píše vo Figeľovom vyjadrení, ktoré agentúre SITA poskytol vedúci komunikačného oddelenia strany Darius A. Hatok, KDH bude od svojich budúcich koaličných partnerov požadovať, aby sa zaviazali k rozumnej a zodpovednej politike. „To predpokladá, že aj viaceré dôležité funkcie v štáte, zvlášť v polícii a v kontrolných orgánoch budú prerozdelené tak, aby moc nebola v rukách jednej osoby. Chceme, aby štátna moc slúžila občanom a verejnému záujmu,“ vyhlásil šéf KDH.

Podľa Jána Figeľa je veľmi príznačné, že Robert Fico medzi svojimi požiadavkami na budúceho koaličného partnera nikde nespomenul boj proti korupcii a predraženým a zmanipulovaným tendrom, ktoré okrádajú našich občanov a nespomenul ani to, aby budúci koaličný partner nebol v rukách oligarchov. „Slovensko potrebuje radikálnu zmenu smerovania,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD