Do volieb ide 23 strán, žiadna nestiahla kandidačnú listinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voľby
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 3. marca (WebNoviny.sk) – Žiadna strana nevzala svoju kandidačnú listinu späť a voliči budú v sobotu 5. marca vyberať z plného počtu 23 zaregistrovaných kandidátok „napriek vyhláseniam predstaviteľov niektorých politických strán„, povedal médiám po dnešnom rokovaní Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán predseda komisie Eduard Bárány.

Ľudovít Kaník oznámil začiatkom tohto týždňa, že jeho strana Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník z volieb odstúpila a odporúča voliť inú stranu. „Pán Kaník nič nedoručil, voliči dostanú vo volebných miestnostiach aj hlasovacie lístky pre stranu pána Kaníka, členovia okrskových komisií aj okresných delegovaní stranou pána Kaníka ostávajú vo funkcii. Na hlasy odovzdané v prospech pána Kaníka sa prihliada,“ konkretizoval E. Bárány.

O hlasy voličov sa tak oficiálne uchádza 23 politických subjektov – strán aj hnutí. Na ich kandidačných listinách bolo po ich zaregistrovaní vlani začiatkom decembra spolu 2 914 kandidátov, z nich 719 žien a 2 195 mužov. Termín na stiahnutie kandidačných listín alebo kandidátov z kandidátky, či na odvolanie svojej kandidatúry vypršal dnes o 07:00. Z pôvodného počtu 2 914 sa v zákonom stanovenej lehote vzdalo sedem kandidátov a 25 kandidátov politické strany odvolali. Napokon vo voľbách oficiálne kandiduje na 23 kandidačných listinách 2 882 kandidátov.

Kandidát sa podľa zákona o podmienkach výkonu volebného práva môže vzdať alebo ho môžu odvolať najneskôr do 48 hodín pred začiatkom volieb, čo je presne 3. marca do 07:00. Okrem kandidátov sa môže zmeniť aj počet kandidujúcich strán, a to v prípade, že sa niektorá z politických strán rozhodne nejsť do volieb a stiahne svoju kandidačnú listinu. Môže to spraviť tiež najneskôr do 48 pred voľbami. Podmienkou je urobiť to „písomne prostredníctvom splnomocnenca„. Pritom „späťvzatie kandidačnej listiny politickou stranou alebo koalíciou, vzdanie sa alebo odvolanie kandidatúry musí byť doručené predsedovi štátnej komisie, ktorý zabezpečí ich zverejnenie vo volebných miestnostiach a na webovom sídle ministerstva vnútra„. Stiahnutie kandidačnej listiny politickou stranou alebo koalíciou, vzdanie sa alebo odvolanie kandidatúry nemožno vziať späť.

Údaje o tých kandidátoch, ktorí sa vzdali alebo boli odvolaní po zaregistrovaní kandidačnej listiny zostávajú na kandidačnej listine, ale pri prideľovaní mandátov sa na nich neprihliada. V každej volebnej miestnosti preto budú vyvesené zoznamy kandidátov, ktorí sa vzdali alebo ich odvolali, aby sa nestalo, že im voliči dajú svoje prednostné hlasy. Podrobný zoznam je tiež zverejnený na volebných stránkach ministerstva vnútra http://www.minv.sk/?nr16_kandidati.

Voľby do NR SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Deviate parlamentné voľby od novembra 1989 čakajú Slovensko už túto sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľudovít Kaník