Procházka ponúkol predsedníctvu funkciu, šéfom Siete zostáva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Logo - Sieť
Foto: Ilustračné, SITA/# Sieť

BRATISLAVA 7. marca (WebNoviny.sk) – Predseda Siete Radoslav Procházka sa prihlásil k zodpovednosti za volebný vývoj Siete v parlamentných voľbách a predsedníctvu strany ponúkol svoju funkciu. Predsedníctvo Siete Procházkovi vyjadrilo jednomyseľne plnú podporu a dôveru.

Procházka zároveň potvrdil, že sa nezúčastní na rokovaniach o zostavovaní vlády s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom. „Predsedníctvo dospelo k záveru, že o ďalšom postupe chce rozhodnúť v závislosti od krokov pána prezidenta,“ konštatoval Procházka.

Beblavý hovorí o pokore

Pod negatívny volebný výsledok Siete sa podľa Procházku podpísala aj nie veľmi čitateľná komunikácia strany v závere kampane. Podpredseda Siete Miroslav Beblavý si myslí, že ak 73 percent voličov vyjadrilo vo voľbách voči vláde nie, „radikálne až nahnevane“, tak tá by ďalej nemala pokračovať.

Aj preto podľa Beblavého Procházka nepôjde na rokovania s Ficom o zostavovaní kabinetu. Beblavý pripúšťa, že pôvodne Sieť mala ambíciu zostavovať kabinet, po volebnom výsledku „je na mieste pokora“. Beblavý si netrúfa odhadnúť, ako skončí povolebné usporiadanie na Slovensku.

Obrazom: Prezident Kiska prijal lídrov strán, Kotlebovi dal košom

Tri dôvody slabého volebného výsledku

Beblavý za slabým výsledkom Siete vidí tri dôvody. Smer svojimi činmi a komunikáciou ľudí nahneval a mesiac a pol pred voľbami sa začala meniť atmosféra v spoločnosti, ktorá vyústila do atmosféry frustrácie a hnevu.

Sieť dlhodobo presadzovala generačnú výmenu v politike, v atmosfére hnevu a polarizácie podľa Beblavého získa tento typ hlasu menej ako v normálnych časoch. Sieť podľa Beblavého zároveň v posledných dvoch týždňoch kampane nebolo vidieť a cítiť tak ako treba, strane chýbal dôraz a zároveň Sieť čiastočne doplatila na to, že išlo o novú stranu.

„Voliči nových strán sú menej istí,“ spomenul s tým, že viacero nových subjektov v minulosti dosiahlo nižšie výsledky, než aké predpovedali prieskumy verejnej mienky. „Radoslav Procházka je najvhodnejší predseda Siete,“ komentoval Beblavý dôvody, prečo Procházku jednomyseľne potvrdili v predsedníckej funkcii.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

„Nevidím žiadny dôvod na to, aby sme v takejto situácii prijali rezignáciu predsedu. Sme v parlamente, ideme pracovať na tom, aby nás verejnosť vnímala čitateľnejšie a lepšie, aby ten výsledok bol o štyri roky lepší,“ konštatoval podpredseda Siete Andrej Hrnčiar.

Výsledky volieb sú podľa neho zodpovednosťou celého predsedníctva, Sieť nie je stranou jedného muža a veľa rozhodnutí prijímali kolektívne. Na rozobratie výsledku podľa neho treba dlhší čas a dôkladnú analýzu.

Hrnčiar s Beblavým sa zhodli, že peniaze za volebný výsledok budú Sieti stačiť na splatenie pôžičky z banky, ktorú si zobrala na voľby. Menej zdrojov však budú mať na dlhodobé pôsobenie, čo sa prejaví napríklad na fungovaní centrály.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej HrnčiarMiroslav BeblavýRadoslav Procházka