SNS bude rokovať len s tým, koho poverí Kiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko
Predseda strany SNS Andrej Danko počas tlačovej besedy po skončení volieb do Národnej rady SR v roku 2016. Bratislava, 6. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 8. marca (WebNoviny.sk) – Predseda SNS Andrej Danko už nebude rokovať so všetkými predsedami parlamentných strán, ale len s tým, ktorý získa poverenie od prezidenta Andreja Kisku na zostavenie vlády.

Pre predsedov strán má Danko pripravených viacero otázok. „Smeru sa budeme pýtať na strategické podniky v rukách štátu, obnovenie vlakov Inter city, daňové a odvodové zaťaženie, zrušenie nákupu radarov na ministerstve vnútra a ďalšie otázky,“ povedal. Predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, ak dostane poverenie na zostavenie vlády alebo budú s ním možné nejaké prieniky pri zostavení vlády, sa bude Danko pýtať na autonómiu školstva či štátne občianstvo.

Obrazom: Prezident Kiska prijal lídrov strán, Kotlebovi dal košom

Predsedu SaS Richarda Sulíka sa bude Danko pýtať na jeho postoj k minuloročnému referendu za rodinu a ako to v SaS myslia s legalizáciou marihuany. Pre predsedu OĽaNO Igora Matoviča má pripravenú otázku, či jeho strana bude naďalej stranou štyroch ľudí. S jedinou stranou, s ktorou nebude Danko rokovať, je Ľudová strana Naše Slovensko.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Danko priznal, že SNS má programové prieniky so Smerom i pravicovými stranami. „Ľavica a pravica neexistuje. Slovensko bude potrebovať stabilnú vládu. Do vlády, kde by bolo milión eg, SNS ísť nechce. Nebojíme sa ani predčasných volieb,“ vyhlásil. Danko pripomenul, že SNS stojí na kresťanských, národných a sociálnych pilieroch. „SNS ani za môjho predsedovania neopúšťa témy, na ktorých stála. Nikdy z týchto hodnôt neustúpime,“ vyhlásil s tým, že neuvažuje o spolupráci s ľuďmi, ktorí presadzujú autonómiu.

Danko zároveň uviedol, že ak nebude zostavená vláda, prídu na rad iné možnosti. Podľa neho SNS v tejto etape nevidí najmenší dôvod na hľadanie prienikov s Mostom-Híd. „Problém nestojí na postoji SNS a Hídu,“ povedal Danko s tým, že kto získal najväčší počet hlasov, má zodpovednosť rokovať. Až následne môže dochádzať k hľadaniu prienikov ostatných strán. „Vládu nemôže zostaviť niekto, keď na to nemá mandát,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej Kiska
Firmy a inštitúcie SNS Slovenská národná strana