Danko: Ak Smer nezostaví vládu, podporíme úradnícku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko
Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko počas 22. snemu SNS. Tomášov, 12. marec 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

TOMÁŠOV 12. marca (WebNoviny.sk) – Ak sa Smeru-SD nepodarí zostaviť vládu, SNS podporí vládu odborníkov. Vyhlásil to dnes po sneme strany v kaštieli v obci Tomášov opätovne zvolený predseda národniarov Andrej Danko. Ako povedal, druhé kolo rokovaní o zostavení vlády, ktoré by mal viesť predseda SaS Richard Sulík, je podľa neho zbytočné. „SNS je pripravená znášať aj predčasné voľby,“ vyhlásil Danko s tým, že jeho strana nemá záujem o „šialené kombinácie štandardných a neštandardných politických subjektov“.

Ako Danko zdôraznil, programovú stabilitu dnes vníma predovšetkým pri SNS a strane Smer-SD. Úlohou štandardných strán je podľa neho presadzovať svoj program. Strany by tiež podľa predsedu národniarov mali rešpektovať, že prvý sa o zostavenie vlády pokúša ich víťaz, čo sa však momentálne nedeje. „Po parlamentných voľbách je politika v takom úpadku, že sa vlády zostavujú v kaviarňach,“ vyhlásil.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Danko pripustil že aj SaS, Most-Híd a Sieť sú programovo štandardnými stranami, nepriamo ich však kritizoval za ochotu spájať sa s neštandardnými subjektmi, s ktorými sa podľa neho nedá diskutovať o funkčnosti štátnosti. Taktiež povedal, že nemôže zradiť program, s ktorým išla strana do volieb. „Hovorím definitívne nie hybridom a chaosu,“ uviedol Danko.

Na otázku novinárov, či by si v čele prípadnej úradníckej vlády vedel predstaviť napríklad súčasného ministra zahraničia Miroslava Lajčáka, odpovedal: „nemyslím si, že by bol zlým človekom na to,“ pričom zdôraznil jeho úlohu pri príprave predsedníctva SR v Rade EÚ. Ako Danko dodal, chce, aby SNS v politike symbolizovala rozvahu, odbornosť a ctenie si zákonov a ústavy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoRichard Sulík
Firmy a inštitúcie SNS Slovenská národná strana