OĽaNO verí, že strany so Smerom nepôjdu a nepodvedú voličov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
OĽaNO
Foto: SITA/Robert Tappert

BRATISLAVA 12. marca (WebNoviny.sk) – K rozhodnutiu strany SNS, ktorá tvrdí, že ak sa Smeru-SD nepodarí zostaviť vládu, podporia úradnícku vládu, sa strana SaS vyjadrí až po stretnutí lídrov strán Richarda Sulíka a Andreja Danka. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. Danko, ktorého dnes na sneme strany opätovne zvolili za predsedu, tvrdí, že druhé kolo rokovaní o zostavení kabinetu, ktoré by mal viesť Sulík, je podľa neho zbytočné. „SNS je pripravená znášať aj predčasné voľby,“ vyhlásil Danko s tým, že jeho strana nemá záujem o „šialené kombinácie štandardných a neštandardných politických subjektov“.

Z aktuálneho postoja strany SNS je sklamaná strana OĽaNO – NOVA. „Napriek tomu sa SNS stále môže rozhodnúť, či pôjde v šľapajach Jána Slotu, alebo spoločne s ľuďmi ocenenými za statočný boj proti korupcii v našom poslaneckom klube, vytvorí vládu pre ľudí, a nie zbohatlíkov v pozadí,“ uvádza sa v stanovisku strany OĽaNO – NOVA, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca strany Dano Mitas. V strane zároveň veria, že žiadna demokratická strana nepodľahne pokušeniu vládnuť so stranou Smer-SD a nepodvedie takto svojich voličov.

Podľa strany Most-Híd rozhodnutie SNS znamená možnosť nevytvorenia stabilnej pravicovej vlády. „Úradnícka vláda, ktorú pripúšťa SNS, znamená predčasné voľby. Ich výsledkom by bolo posilnenie extrémistických síl, čo strana Most-Híd jednoznačne odmieta,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca strany Matej Kováč.

Sieť nachádzala jedinú možnosť na presadenie svojho plánu fungujúceho štátu v stredopravej vláde. Po zániku tejto možnosti v priamom prenose budú o akejkoľvek inej ceste musieť rokovať orgány Siete. Uvádza sa tak v stanovisku strany, ktoré poskytla hovorkyňa Karolína Ducká. „Jedinou ambíciou Siete zostáva fungujúci štát, v ktorom sa nekradne, a ktorý zdvíha kvalitu vlastných služieb,“ dodala strana.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Danko na sneme zdôraznil, že programovú stabilitu dnes vníma predovšetkým pri SNS a strane Smer-SD. Strany by tiež podľa predsedu národniarov mali rešpektovať, že prvý sa o zostavenie vlády pokúša ich víťaz, čo sa však momentálne nedeje. „Po parlamentných voľbách je politika v takom úpadku, že sa vlády zostavujú v kaviarňach,“ vyhlásil. Danko pripustil, že aj SaS, Most-Híd a Sieť sú programovo štandardnými stranami, nepriamo ich však kritizoval za ochotu spájať sa s neštandardnými subjektmi, s ktorými sa podľa neho nedá diskutovať o funkčnosti štátnosti.

Taktiež povedal, že nemôže zradiť program, s ktorým išla strana do volieb. „Hovorím definitívne nie hybridom a chaosu,“ uviedol Danko. Na otázku novinárov, či by si v čele prípadnej úradníckej vlády vedel predstaviť napríklad súčasného ministra zahraničia Miroslava Lajčáka odpovedal „nemyslím si, že by bol zlým človekom na to,“ pričom zdôraznil jeho úlohu pri príprave predsedníctva SR v Rade EÚ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Katarína Svrčeková
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a SolidaritaSMER-SD