Ak by boli voľby teraz, Sieť a Kollár by v parlamente neboli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Strana Borisa Kollára v prieskume agentúry Focus získala 4,1 percenta hlasov. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 15. marca (WebNoviny.sk) – Ak by sa parlamentné voľby konali teraz, vyhrala by ich strana Smer-SD so ziskom 30 percent a obsadili by tak 54 poslaneckých kresiel. Na druhom mieste by bola strana Sloboda a Solidarita s 15,9 percenta (29 mandátov). Prvú trojicu uzatvára Slovenská národná strana s 11,9 percenta a 21 mandátmi.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA. Ako informoval Ján Baránek, telefonický prieskum robili na vzorke 1096 respondentov starších ako 18 rokov na území celej SR. Odpovedali na otázku „Ak by parlamentné voľby boli teraz, najbližší víkend, ktorú stranu alebo hnutie by ste volili?“. Prieskum robila agentúra Polis Slovakia v dňoch 10. až 14. marca.

Hnutie OĽaNO – NOVA by získalo 11 percent (20 kresiel), nasleduje Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko s 9,5 percenta (17 mandátov) a do parlamentu by sa dostala aj strana Most-Híd s 5,2 percenta. Obsadili by tak deväť kresiel.

Pred bránami NR SR by skončila SMK-MKP so 4,7 percenta. SME RODINA – Boris Kollár by získala 4,4 percenta hlasov, KDH 3,9 percenta, strana #SIEŤ by dostala 2,3 percenta. Preferencie sú vyrátané zo 61-percentnej volebnej účasti. Nerozhodnutých bolo 25 percent respondentov, voliť by nešlo 14 percent.

Premiérom novej vlády by podľa 37,6 percenta respondentov mal byť Robert Fico (Smer-SD). Za Richarda Sulíka (SaS) sa vyslovilo 25,5 percenta opýtaných a 13 percent by si na tomto poste želalo Miroslava Lajčáka (Smer-SD). Premiérom novej vlády by podľa 12,7 percenta opýtaných mal byť Andrej Danko (SNS).

Bélu Bugára (Most-Híd) si želá na tomto poste 7,1 percenta opýtaných. Na otázku „Kto by podľa Vás mal byť premiérom novej vlády?“ 2,4 percenta opýtaných označilo možnosť „iní“ a 5,8 percenta si neželá nikoho, respektíve si myslí, že by mali byť predčasné voľby. Odpovedať nevedelo 17,9 percenta.

S výsledkom volieb je spokojných 20,8 percenta opýtaných, pričom rozhodne je spokojných päť percent a 15,8 percent je skôr spokojných ako nespokojných. Na otázku „Ste spokojný s výsledkom parlamentných volieb?“ odpovedalo „nie“ 68,7 percenta. Skôr nespokojných ako spokojných je 27 percent a 41,7 percenta je rozhodne nespokojných. Odpovedať nevedelo 10,5 percenta.

Rokovania o novej vláde:

Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť podpísali programové priority

Na týchto prioritách sa dohodli Smer, SNS, Most-Híd a Sieť

Lídri strán rokovali osem hodín, Fico oznámil výsledok

Ďalší rebel v Sieti, vládu so Smerom nepodporí ani Zimenová

Simon z Mosta-Híd nepodporí vládu so Smerom, SNS a Sieťou

Bugár v liste vysvetľuje rokovania so Smerom a SNS

Beblavý nevylučoval spoluprácu so Smerom, zmenil však názor

Igor Matovič vyzval na konanie predčasných volieb

Most-Híd má podmienky, inak do vlády s Ficom nevstúpi

Sulík to povedal narovinu. Je ešte šanca na pravicovú vládu?

Matovič: Vláda Smeru, SNS, Mostu a Siete bola dohodnutá

Danko: Voliči SNS pochopia spojenie so Smerom a Mostom

Procházka hovoril s Ficom, rokovať o vláde bude aj Sieť

Bugár sa stretol s Ficom, rokovania o vláde budú pokračovať

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoBoris KollárJán BaránekRobert Fico