Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť podpísali programové priority

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico, Béla Bugár
Zľava: Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda Smeru-SD Robert Fico. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 15. marec (WebNoviny.sk) – Predsedovia strán Smer-SD, Slovenská národná strana (SNS), Most-Híd a Sieť podpísali v utorok na Úrade vlády SR v Bratislave programové priority na roky 2016 až 2020, ktoré môžu tvoriť základ programového vyhlásenia budúcej koaličnej vlády.

„Dosiahli sme výsledok, ktorý je prienikom programov a priorít všetkých štyroch politických subjektov, ktoré sú často hodnotovo inak vybavené,“ povedal novinárom premiér Robert Fico, ktorý bol poverený prezidentom SR Andrejom Kiskom zostavením vlády. Fico sa zároveň domnieva, že výsledok, ktorý dnes prezentovali, je „výborným základom pre vypracovanie prípadného programového vyhlásenia vlády“.

Obrazom: Poslanci si prevzali osvedčenia o zvolení

Ako ďalej informoval predseda Smeru-SD Fico, v podpísanom materiáli sú zohľadnené priority, ktoré sa týkajú boja proti korupcii, posilňovania podnikateľského prostredia, ale súčasne sú zachované prvky silného sociálneho štátu, na čom trval Smer-SD. Na začiatku Fico vyzval médiá a niektorých politikov, aby „nespochybňovali demokratické spôsoby vytvárania nového kabinetu a väčšiny v Národnej rade Slovenskej republiky“. Fico tvrdí, že postupujú v súlade s Ústavou SR a odmieta akékoľvek „spôsoby strašenia, ohovárania, dokonca až podnecovania určitých prejavov nespokojnosti alebo dokonca nenávisti voči tomu, čo robíme“.

Fico poznamenal, že sa hlásia k proatlantickej a proeurópskej orientácii Slovenska a osobitnú pozornosť venovali protikorupčnému programu, kde jednotlivé strany priniesli množstvo podnetných návrhov. V NR SR chcú získať ústavnú väčšinu na schválenie ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

Šéf národniarov Andrej Danko ubezpečil svojich voličov, že „Slovenská národná strana ich pri podpise dokumentu nezradila“. Podľa jeho slov po podpise s úľavou konštatoval, že takmer neexistuje bod, ktorý by sa im nepodarilo presadiť do schváleného dokumentu. Danko sa zároveň vyjadril, že s úžasom pozeral, ako sú spochybňované mandáty a ústavnoprávne postupy. „Sám som bol v očakávaní, ako s niektorými partnermi dokážeme prekonať určité veci, ale musím povedať, že niektoré body by asi neboli presadené, keby tu nebola vážna celospoločenská dohoda, aby sme našli to správne pre ľudí,“ povedal Danko.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Nosnou témou SNS bol podľa Danka zákaz o predaji strategických spoločností štátu, čo sa im aj podarilo presadiť. Osobitne uvítal zrušenie daňových licencií, zníženie daní a zvýšenie limitu paušálnych výdavkov pre živnostníkov. Veľmi citlivou pre neho bola téma kúpeľníctva, kde sa SNS podarilo presadiť osobitné investičné stimuly do tejto oblasti. Veľmi dôležitou témou je pre neho aj návrat InterCity vlakov. „Politika do volieb sa robí súťažami. Často pred voľbami znášame bulvarizácie a útoky, ale bojujeme o hlasy. Som pripravený súťažiť s politickými stranami, ktoré budú politickými stranami. A nebudú mať na kandidačných listinách bratov, príbuzných, osoby, ktoré sa ani nepoznajú,“ vyhlásil Danko. Osobitnou témou do budúcnosti bude aj zachovanie štátnosti. „Ja nechcem, aby sa v kaviarňach skladali vlády,“ uzavrel Danko svoje vyhlásenie.

„Môžem povedať, že sme sa postavili čelom k zodpovednosti. Tej zodpovednosti, čo sme získali priamo vo voľbách, zodpovednosť za štát,“ začal svoje vyhlásenie líder Mostu-Híd Béla Bugár. Táto zodpovednosť podľa neho hovorí o tom, aby nepripustili predčasné voľby a aby „zastabilizovali štát“. Takisto chce zabrániť, aby sa do parlamentu enormným spôsobom dostali antisystémové a extrémistické strany. Pokiaľ ide o priority vyzdvihol transatlantické a proeurópsku orientáciu, ale aj odstraňovanie regionálnych rozdielov, a tiež veci, ktoré sľúbili menšinám. „Vytvorili sme základný predpoklad na to, aby sme mohli úspešne rokovať ďalej,“ dodal.

Šéf Siete Radoslav Procházka uviedol, že okrem „dvoch vlajkových lodí“ – výluky schránkových firiem a osobnej zodpovednosti sa usilovali o podporu zanedbaných regiónov aj cez podporu investícií v nich a urýchlenú výstavbu ciest R2, R3, R4 a R7. Chcel tiež dosiahnuť ochranu a rozvoj strednej vrstvy vo vzťahu k podnikateľom aj zamestnancom, a dosiahnuť pre opozíciu reálnu účasť na kontrole výkonu moci najmä v zdravotníctve. „Fakt, že sa nám tieto veci podarilo presadiť, dospieť k dohode, je pre Sieť dobrým dôvodom si myslieť, že naša prípadná účasť na vláde prinesie občanom SR úžitok,“ dodal Procházka.

Novovznikajúcu vládu nepodporia Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková, Simona Petrík zo Siete, ktorí to oznámili v pondelok. Najnovšie sa k nim pridala aj ich kolegyňa zo strany Zuzana Zimenová, ktorá je prvou poslaneckou náhradníčkou.

Vládu Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd, a Siete odmieta podporiť aj Zsolt Simon z Mosta-Híd.

Reakcie politológov na dohodu o programových prioritách vlády:

Programové priority nie sú podľa politológa Grigorija Mesežnikova zárukou stabilnej vlády. Ako ďalej povedal pre agentúru SITA, „to, že sa dohodli strany s ťažko zlučiteľnými programami za tri dni, svedčí o mnohom“.

Na otázku, či sú podľa neho priority, na ktorých sa vznikajúca koalícia dohodla zárukou stabilnej vlády na nasledujúce štvorročné volebné obdobie, politológ povedal, že ide o to, ako to v každom z dohodnutých zákonov či opatrení bude následne vyzerať v konkrétnom prevedení alebo v paragrafovom znení. „Teraz je to všetko stále len na papieri, praktická realizácia bude podľa mňa náročná a komplikovaná,“ povedal Mesežnikov. Záujem všetkých strán nie je podľa jeho slov o tom, nakoľko priority presadia, ale viac o tom, aký osud ich čaká v dôsledku pôsobenia v tejto vládnej koalícii s výhľadom na ďalšie voľby.

Podľa Grigorija Mesežnikova je veľmi pravdepodobné, že Robert Fico stihne do piatka 18. marca vládu zostaviť tak, ako sľúbil pri prijatí poverenia od prezidenta Andreja Kisku na zostavenie vlády v stredu 9. marca, keďže už strany oznámili, že sa dohodli na prioritách. „Myslím si, že bolo od začiatku jasné, že Smer-SD bude súhlasiť s tým, čo budú „realisticky“ žiadať koaliční partneri, takže otázka definitívnej dohody je v podstate vyriešená,“ dodal na záver pre agentúru SITA.

Dohoda prišla podľa politológa Miroslava Kusého príliš rýchlo. Ako povedal pre agentúru SITA, na papieri vyzerá dohoda veľmi dobre, ale druhá vec bude realita a realizácia dohodnutých bodov. „Bol by som opatrný brať takéto vyhlásenia ako bernú mincu,“ povedal. Keby sa dnes dohodnutý program začal skutočne plne realizovať, nová vláda by podľa Kusého mala šancu dokončiť volebné obdobie. Je však presvedčený, že problémy nastanú už pri prvom hlasovaní v parlamente, alebo keď sa budú dohadovať prvé konkrétne ciele, napríklad v poľnohospodárstve, ktoré je jednou z priorít Mostu-Híd, alebo v boji proti korupcii, čo zas presadzuje Radoslav Procházka.

„Až pri konkrétnych krokoch sa ukáže, nakoľko to aj Smer-SD myslí vážne,“ povedal. V novej koalícii bude totiž podľa Kusého tvoriť jeden väčší blok Smer-SD spoločne so SNS, na druhej strane budú dve menšie zoskupenia Most-Híd a Sieť, ktoré však spoločný blok nevytvoria a ostanú osamotené. „Budú môcť vyskakovať len toľko, koľko im dovolí ich percentuálne zázemie. Smer-SD ich tam teraz potrebuje, ale keď tam už budú, budú pod jeho vládou, nebudú to partneri, ale poskokovia,“ myslí si Miroslav Kusý.

Silu rodiacej sa vládnej koalície strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť ukáže realizácia ich protikorupčných priorít v praxi. Ako pre agentúru SITA v reakcii na dohodu spomínaných strán o programových prioritách na roky 2016 – 2020 povedal politológ Ján Baránek, „priority nikdy nemôžu byť garanciou, garanciou môžu byť len stabilní poslanci a úprimná zhoda na tých prioritách. Len my dnes nevieme nakoľko tá zhoda je úprimná. Ide o to, či Smer vyhovel požiadavkám s tým, že sa to užehlí, alebo či to je zo strany Smeru úprimná hra“. Politológ poukázal na to, že nová koalícia sa zaväzuje presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. „To je niečo, čo doteraz v podstate Smer odmietal a myslím si, že to je jedna z priorít, kde sa veci môžu lámať“.

Baránek pripomenul, že na odhlasovanie ústavného zákona treba 90 hlasov poslancov, s čím by však opozícia nemusela mať problém. To, či táto priorita je myslená úprimne, sa podľa Baránka môže prejaviť už pár týždňov po začiatku fungovania vlády, či sa takýto zákon začne pripravovať, v akej podobe pôjde do medzirezortného pripomienkového konania. „Myslím, že toto bude jedna z vecí, kde uvidíme, nakoľko úprimne to myslia.“

Boj s korupciou, ale aj záväzok strán vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb, ktoré nakladajú s verejnými zdrojmi, sú oblasti, kde sa prejaví, nakoľko je snaha úprimná, spresnil politológ. Ján Baránek predpokladá, že „minimálne Sieť, SNS a Most-Híd to myslia s potieraním korupcie úprimne“, no môžu sa dostať do konfliktu so záujmami „rôznych oligarchov a podobne“. Odpovede na tieto otázky prinesie podľa Jána Baránka až ich riešenie. Problémom môže byť aj snaha aplikovať tieto opatrenia, to, do akej miery budú retroaktívne. „Ak má táto koalícia nadobudnúť nejakú vierohodnosť a opodstatnenosť, tak jediné odporúčanie, čo môžem mať, je, aby tvrdo išla po týchto programových bodoch, ktoré si sama stanovila,“ konštatoval ďalej. „Systémové riešenie by nemalo vylučovať aj potrestanie tých, ktorí doteraz nepoctivo zbohatli. A tam môže nastať ten problém,“ doplnil pre agentúru SITA Baránek.

Politológ predpokladá, že Robert Fico nechce riskovať a prezidentovi predloží do piatku návrh členov vlády. Predseda strany Smer-SD dostal poverenie od prezidenta SR Andreja Kisku na zostavenie vlády do piatku 18. marca. Nebude to nová vláda, ale návrh členov vlády, keďže vládu menuje prezident. Robert Fico musí prezidentovi „hlavne predložiť počet poslancov, 76 minimálne, ktorí podporia takúto koaličnú vládu,“ dodal pre agentúru SITA Baránek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoBéla BugárJán BaránekKatarína MacháčkováMiroslav BeblavýMiroslav KusýRadoslav ProcházkaRobert FicoSimona PetríkZsolt Simon
Firmy a inštitúcie Most-HídSMER-SDSNS Slovenská národná strana