Pollák navrhuje rozpustiť Kotlebovu stranu ĽS Naše Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter pollak
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 15. marca (WebNoviny.sk) – Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák podal generálnemu prokurátorovi návrh na rozpustenie politickej strany Mariana Kotlebu ĽS – Naše Slovensko.

Ako agentúru SITA informovala Iveta Duchoňová z Kancelárie Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, Polláka k tomu viedli vyjadrenia strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko vo vzťahu k Rómom vo volebnom programe a v kampani. Ciele i program Kotlebovej strany považuje Pollák na základe právnej analýzy za protiprávne. Ako pre agentúru SITA reagoval riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Uhrík, strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko sa vyjadrovať nebude.

Splnomocnenec pre rómske komunity Pollák navrhuje, aby bola vypracovaná analýza činnosti tejto politickej strany. „Takáto analýza by mala byť vypracovaná aj vo vzťahu k členom tejto politickej strany počas celého jej vývoja. Súčasťou posudku by mali byť všetky trestné veci, ktoré boli uskutočnené v súvislosti s činnosťou strany a jej členov. Takýto komplexný posudok by mohol použiť prokurátor na posúdenie toho, či nastali aj skutočnosti zakladajúce povinnosť stíhať konkrétne trestné činy, o ktorých sa dozvedel,“ uviedol Pollák.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

V tlačovej správe úrad splnomocnenca zároveň pripomína, že na hroziace nebezpečenstvo s nárastom extrémistických síl neupozorňujú po prvýkrát. „V roku 2015 splnomocnenec Peter Pollák upozornil policajný zbor na hroziace nebezpečenstvo ústavnému systému Slovenskej republiky, vnímanie činnosti politickej strany Mariana Kotlebu za obdobie niekoľkých rokov a na jej prejavy namierené proti Rómom,“ pripomína Duchoňová z úradu rómskeho splnomocnenca s tým, že Pollák upozorňuje na možný nárast extrémizmu v súvislosti s touto politickou stranou a považuje za vhodné preskúmať volebný program strany s jej stanovami.

Snáh o rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko sa od jej zvolenia do parlamentu objavilo už niekoľko. O podanie podnetu na Najvyššom súde SR na rozpustenie tejto strany požiadali generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára aktivisti, ktorí po voľbách organizovali v Bratislave antifašistický pochod. Zároveň na internetovej stránke ludskeprava.sk vytvorili formulár, prostredníctvom ktorého sa na generálneho prokurátora môže obrátiť aj verejnosť.

Dve podania na Generálnu prokuratúru SR pripravili aj rómske mimovládne organizácie. Podnety sa týkajú Mariana Kotlebu, ktorý je predsedom Ľudovej strany Naše Slovensko. Jedno podanie sa týka výrokov Mariana Kotlebu na adresu Rómov, druhé rozpustenia jeho strany.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan UhríkPeter Pollák
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko