Robert Fico oznámil termín vzniku novej vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico, Andrej Kiska
Zľava: Predseda strany Smer-SD a premiér Robert Fico a prezident Andrej Kiska počas prijatia v Prezidentskom paláci. Bratislava, 17. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 17. marca (WebNoviny.sk) – Nová vláda podľa premiéra Roberta Fica môže vzniknúť v stredu na budúci týždeň po ustanovujúcej schôdzi parlamentu alebo vo štvrtok ráno. Predseda vlády to povedal vo štvrtok po stretnutí s lídrami SNS, Mosta-Híd a Siete na úrade vlády.

Zvolanie ustanovujúcej schôdze Národnej rady SR na stredu 23. marca avizoval dnes prezident Andrej Kiska. „Pokiaľ táto schôdza národnej rady prebehne štandardným spôsobom a nebudeme svedkami provokácií, ihneď po ukončení schôdze by súčasná vláda podala demisiu, a ak bude priestor, nová vláda by vznikla v stredu večer alebo vo štvrtok ráno,“ povedal Fico.

Premiér Fico na štvrtkovom stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom o personálnych nomináciách v novom kabinete nehovoril. „V nedeľu večer by malo byť vo všetkých personálnych otázkach jasno,“ konštatoval Fico. Prezidenta chce Fico informovať o konkrétnom obsadení ministerských kresiel aj vedenia parlamentu. Strany budú o personálnom obsadení kabinetu rokovať aj počas víkendu.

Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť podľa premiéra už načrtli piliere koaličnej zmluvy, ktorá musí byť podpísaná pred ustanovujúcou schôdzou NR SR. „Dúfam, že všetko naše úsilie bude viesť k výsledku, ktorý Slovensko potrebuje, a to je stabilná vláda a funkčný parlament,“ vysvetlil Fico.

Smer-SD podľa premiéra obsadí post štátneho tajomníka v každom rezorte. Fico ocenil postoj delegácií štvorice rokujúcich strán a poďakoval predsedom, že majú eminentný záujem na tom, aby sa pri zostavovaní koalície dodržiavali štandardné postupy. „Osobitne oceňujem, že najprv vznikla dohoda na programových prioritách,“ dodal Fico.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej KiskaBéla BugárIgor MatovičRadoslav ProcházkaRobert Fico
Firmy a inštitúcie Most-HídSMER-SDSNS Slovenská národná strana