Kresťania upozorňujú petíciou na rozpor ĽSNS s vierou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marian Kotleba
Organizátori antifašistického pochodu, ktorý bol v pondelok v Bratislave, v utorok listom požiadali generálneho prokurátora, aby dal podnet na rozpustenie Kotlebovej strany na Najvyšší súd SR. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 19. marca (WebNoviny.sk) – Kresťanské Spoločenstvo Ladislava Hanusa organizuje petíciu proti strane Mariána Kotlebu Ľudová strana Naše Slovensko. Pod petíciu sa zatiaľ podpísalo takmer 500 signatárov z radov kresťanskej spoločnosti. Petíciou chcú vyjadriť presvedčenie, že strana Kotleba Ľudová strana Naše Slovensko má program, konanie a rétoriku, ktoré nie sú v súlade s kresťanskou vierou.

Strana podľa nich agresívnym slovníkom podnecuje hnev a nenávisť najmä voči Rómom, cudzincom a politickým predstaviteľom, odmieta akúkoľvek solidaritu s núdznymi utečencami a ponúka falošné vlastenectvo zakrývajúce si oči pred tragédiami obyvateľov Slovenska. „Máme na mysli zvlášť tých, ktorí boli počas slovenského štátu občanmi druhej kategórie a následne boli deportovaní zo Slovenska do koncentračných táborov. Takéto postoje zvýraznené znakmi a gestami, nadväzujúcimi na predstaviteľov fašizmu či národného socializmu, sú nezlučiteľné s autentickou kresťanskou vierou,“ uvádza sa v texte petície.

Cieľom má byť občianske priateľstvo

Cieľom politického života má byť podľa signatárov občianske priateľstvo všetkých členov spoločnosti. V tomto podľa nich spočíva pravá láska k vlasti. „Skutočná snaha o spravodlivosť si nebude zakrývať oči pred nespravodlivosťou, no nikdy neskĺzne k odoberaniu ľudskej dôstojnosti druhým. Rovnako sa nebude uchyľovať ku kolektívnemu obviňovaniu niektorých skupín obyvateľstva. Takéto zmýšľanie a konanie nám bráni vidieť vlastnú nespravodlivosť, ako aj potreby druhých, roztáča špirálu nenávisti a sťažuje možnosť budúceho zmierenia a vzájomného spolužitia,“ píše sa v petícii s tým, že kresťanský ideál politika sa neukazuje navonok nekompromisnými vyjadreniami a mocenskými znakmi, ale aktívnym úsilím o spoločné dobro všetkých a pripravenosťou priniesť zaň aj osobnú

Podpora niektorých kresťanov pre Kotlebovu politickú stranu je podľa signatárov petície prejavom zaslepenosti, nie autentického kresťanstva. „Evanjelium si nesmieme prispôsobovať, my sa máme prispôsobiť evanjeliu. Obhajoba práva na život nenarodených neospravedlňuje dešpekt a nenávisť voči už narodeným. Dôstojnosť patrí všetkým bez rozdielu. Nedajme sa teda oklamať! Kresťanská snaha o zmenu sa neopiera o autoritárskeho vodcu, ale o skryté, no skutočné pôsobenie Boha v nás a skrze nás,“ zdôrazňujú autori petície.

Petíciu podpísali známe osobnosti

Pod petíciu sa medzi prvými podpísala novozvolená poslankyňa NR SR Veronika Remišová. „Autentické kresťanstvo spočíva v šírení lásky, nie nenávisti. Marián Kotleba sa zaštiťuje heslom Za Boha a za národ, no jeho program nie je ani národný, ani kresťanský. V národe rozsieva nevraživosť a namiesto súdržnosti delí ľudí na kategórie. Hovorí o Bohu, no jeho slovník je plný nenávisti,“ povedala Remišová pre agentúru SITA. Jeho program je podľa nej založený na deštrukcii, naplnenie jeho vízie by znamenalo uvrhnúť Slovensko do izolácie. „Človek, ktorý žije kresťanstvo a snaží sa o spoločné dobro sa pod program Mariána Kotlebu nemôže podpísať,“ zdôraznila.

Pod petíciou je napríklad podpísaný spisovateľ Daniel Hevier, bývalý disident František Mikloško, herec Štefan Bučko, ale aj viacero aktivistov a novinárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel HevierFrantišek MikloškoMarian KotlebaVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko