Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť podpísali koaličnú dohodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Béla Bugár, Robert Fico, Radoslav Procházka, Andrej Danko
Zľava: Predseda strany #Sieť Radoslav Procházka, predseda strany Most-Híd Béla Bugár, predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany SNS Andrej Danko počas TB po podpísaní dohody o spoločnej koalícii. Bratislava, 22. marec 2016. Foto: SITA/Marek Mrviš

BRATISLAVA 22. marca (WebNoviny.sk) – Predsedovia strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť v utorok na Bratislavskom hrade podpísali koaličnú dohodu a následne v stredu vytvoria spoločne novú vládu.

„Možno by niekto očakával, že v tomto okamihu v nás bude prevládať pocit radosti. Ja mám však tri pocity, veľký smútok, veľkú obavu a veľké presvedčenie,“ povedal predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že vyjadril sústrasť Belgicku, kde sa v utorok odohrali teroristické útoky.

Podľa premiéra len silné a stabilné vlády sú schopné reagovať na terorizmus a jeho prejavy. „Ak chceme, aby sa Slovensku darilo, potrebujeme elementárnu bezpečnosť a pokoj v krajine,“ dodal Fico.

Fico žiada rešpekt, iná alternatíva neexistuje

Premiér zdôraznil, že nežiada podporu, ale rešpekt. „Žiadam rešpekt, iná alternatíva neexistuje, len alternatíva chaosu,“ konštatoval premiér s tým, že štyri strany pri zostavovaní vlády postupujú podľa štandardných demokratických pravidiel. „Urobím všetko pre to, aby zodpovednosť, porozumenie a kompromisy zdobili novú vládu,“ uzavrel Fico.

Predseda SNS Andrej Danko si plní sen, keď najstaršiu politickú stranu dostal opäť do najvyššej politickej hry. „Stranu, ktorá bola symbolom hulvátstva a korupcie, som dostal za rokovací stôl. So zlom treba bojovať, ale netreba urážať ľudí, ktorí sú slušní,“ vyslovil sa Danko.

Vládu Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a Siete označil za kabinet kompromisov, všetci prekonali svoje egá. Danko rovnako upozornil, že ľudia síce vyjadrili vo voľbách nespokojnosť s establišmentom, zároveň však nechcú, aby štát riadili ľudia, ktorí nosia do parlamentu zbrane.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár vládnu zostavu označil za najneočakávanejšiu, nový kabinet sa bude ujímať vlády v asi najťažšom období Slovenska. „Slovensko sa mení a nie som si istý, či sa mení k lepšiemu,“ dodal Bugár. Slovensko podľa Bugára potrebuje stabilnú a predvídateľnú vládu. Účasť Mosta-Híd v kabinete má podľa Bugára prispieť k zmene štýlu vedenia krajiny v prospech všetkých občanov.

Predseda Siete Radoslav Procházka si myslí, že prioritnou úlohou novej vlády je vrátiť ľuďom dôveru v to, že štát nemusí byť dôvodom starostí, ale poskytovateľom kvalitných služieb. „Pre Sieť je mimoriadne dôležité, aby vláda svojím výkonom dala pocit zastúpenia aj tým, ktorí ju nevolili,“ povedal Procházka. Kabinet by podľa neho mal konať v prospech všetkých občanov, bez ohľadu na ich politický názor.

Priority vlády sú rozdelené do jedenástich oblastí

Podľa dohôd štyroch strán Smer-SD obsadí v novom kabinete osem miest, SNS tri, Most-Híd dve a Sieť jedno. Smer-SD obsadí podľa dohôd post štátneho tajomníka v každom rezorte. Most-Híd bude mať piatich tajomníkov, Sieť troch. Predstavitelia štyroch strán sa dohodli aj na programových prioritách na roky 2016 – 2020. Priority sú rozdelené do jedenástich oblastí. V zahraničnej a európskej politike je to jednoznačná kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie SR. Partneri sa zhodli na aktualizácii bezpečnostnej a obrannej stratégie SR a posilnení starostlivosti o zahraničných Slovákov.

Koalícia sa tiež zhodla na protikorupčnom programe. Strany sa zhodli na prijatí účinného protischránkového zákona vzťahujúceho sa na všetky verejné zdroje. Do programu vlády sa začlení iniciatíva Rule of Law. Nová vláda bude dôsledne uplatňovať princípy otvoreného vládnutia a zaväzuje sa presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Strany chcú vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb, ktoré nakladajú s verejnými zdrojmi. Zákonom by malo byť upravené poskytovanie a prijímanie neetických výhod. Pri návrhoch zákonov bude zavedená protikorupčná doložka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoBéla BugárRadoslav ProcházkaRobert Fico
Firmy a inštitúcie Most-HídSMER-SDSNS Slovenská národná strana