PEVŠ privítala akademický rok otvorením galérie K. Kállaya

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Dekan FM PEVŠ J. Leikert Foto: PEVŠ

BRATISLAVA 26. septembra (WBN/PR) – Úvod nového akademického roku na Fakulte masmédií Paneurópskej vysokej školy bol vskutku pompézny. Okrem oficiálneho otvorenia za prítomnosti ministra školstva SR Dušana Čaploviča obohateného o vystúpenie legendy ľudovej piesne D. Laščiakovej a udelenie Ceny dekana FM PEVŠ absolvovali hostia aj oficiálne otvorenie Galérie K. Kállaya a prezentáciou novej publikácie rektora PEVŠ, prof. J. Sváka.

GALÉRIA K. KÁLLAYA

Najnovšia galéria v priestoroch FM PEVŠ nesie meno po svetoznámom fotoreportérovi, módnom fotografovi, portrétistovi a krajinárovi K. Kállayovi. Rodák z Čadce dlhé desaťročia udával fotografické trendy nielen na Slovensku. Vydal viac ako 40 knižných publikácií, získal cenu UNESCO, fotografoval pre prestížne svetové magazíny ako GEO Hamburg, Spiegel, Stern, Focus, Paris Match, či Sport International. V posledných rokoch svojho života pôsobil práve na Fakulte masmédií PEVŠ. Iniciátorom vzniku galérie bol dekan FM PEVŠ, prof. Jozef Leikert spolu s legendou slovenskej fotografie a kurátorom úvodnej výstavy z fotografií K. Kállaya pod názvom Franz Kafka a Praha, M. Pauerom. „Galériu sme pomenovali po významnom fotografovi, ktorý tu aj pôsobil. Bude patriť medzi najnavštevovanejšie, dokonca v nej bude výučba niektorých predmetov,“ povedal iniciátor galérie, dekan školy Jozef Leikert.

Bez názvu
Foto: PEVŠ

Vzdali tak poctu veľkému umelcovi, a zároveň vytvoril priestor pre prezentáciu ďalších významných umelcov a prác najlepších študentov. Slávnostného otvorenia Galérie K. Kállaya sa okrem prof. Leikerta a M. Pauera ujal aj primátor Hlavného mesta Bratislava M. Ftáčnik. „Je to inovatívny počin a dobrá myšlienka urobiť galériu v takomto priestore, ktorý skultúrňuje školu. Je to aj ľudský počin a poďakovanie Bratislavčanovi, ktorý mal rád naše mesto,“ pochválil vznik galérie pre TASR M. Ftáčnik.

Komisárom výstavy Karola Kállay Franz Kafka a Praha bol Marián Pauer a vicekomisár Peter Kubaľák. Medzi hosťami nechýbala ani manželka K. Kállaya a syn Martin.

Súčasťou kultúrneho programu bolo vystúpenie legendy slovenskej ľudovej piesne Dariny Laščiakovej, recitátora Juraja Sarvaša, speváka Sama Tomečka (spieval slovenský hymnu) a sláčikového kvarteta Symphonic News Quartet.

Výstavu Franz Kafka a Praha si verejnosť môže pozrieť v priestoroch Fakulty masmédií PEVŠ na Tematínskej ulici 10 v otváracích hodinách školy až do 25. novembra 2013.

Bez názvu
Foto: PEVŠ

CENA DEKANA PEVŠ

Súčasťou otvorenie akademického roka 2013/14 bolo i udeľovanie Cien dekana FM PEVŠ. Medzi jej premiérovými laureátmi nechýbali zvučné mená:

Samuel Brečka – spoluzakladateľ FM PEVŠ a prvý dekan fakulty

Yvonne Vavrová – režisérka

Tatiana Tretinová – hudobná skladateľka

Mariana Čengel Solčanská – režisérka

Pavol Breier – umelecký fotograf

Ján Ďuriš – kameraman

ODPORÚČANÉ PRÁVO

Bohatý program zavŕšila prezentácia novej publikácie rektora Paneurópskej vysokej školy, prof. JUDr. Jána Sváka, DrSc. Krstným otcom knihy Odporúčané právo bol netradične rektor Univerzity Komenského prof. RNDr. Karol Mičieta, CSc.

Bez názvu
Foto: PEVŠ

VÝZNAMNÍ HOSTIA

Otvorenie akademického roka 2013/14 na Fakulte masmédií Paneurópskej vysokej školy bolo prestížnou spoločenskou udalosťou. Svedčí o tom aj bohatá účasť osobností kultúrneho a spoločenského života. Nechýbal medzi nimi minister školstva D. Čaplovič, primátor Bratislavy M. Ftáčnik, viacerí diplomati, spisovateľ Ľ. Feldek s manželkou, výtvarník D. Bidelnica, rektor Univerzity Komenského K. Mičieta, rektor Akadémie umenia v Banskej Bystrici doc. Mgr. Art. Matúš Oľha, PhD., či bývalá miss V. Husárová (absolventka Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy). Spolu poctilo svojou návštevou pôdu Fakultu masmédií 14 rektorov, prorektorov, alebo dekanov slovenských vysokých škôl.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Franz KafkaKarol KállayKarol MičietaMariana Čengel Solčanská
Firmy a inštitúcie PEVŠ Paneurópska vysoká škola