Posledné štyri predstavenia LOHENGRINA v Opere SND

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 1. marca (WBN/PR) – Uvedenie diela hudobného génia Richarda Wagnera patrí vždy k výnimočným udalostiam. Stalo sa tak aj pred troma rokmi, keď Opera Slovenského národného divadla pripravila pri príležitosti 200. výročia narodenia skladateľa premiéru jeho opery Lohengrin.

Milovníci opery majú teraz jedinečnú šancu opäť si pozrieť tento mimoriadny opus. Po prestávke sa totiž Lohengrin vracia na našu prvú opernú scénu. V novej budove SND uvedie operný súbor len štyri posledné reprízy tohto medzinárodného projektu. Inscenácia opery Lohengrin totiž vznikla v spolupráci s Litovským národným divadlom opery a baletu pod vedením lotyšského režiséra Andrejsa Žagarsa.

K skomponovaniu monumentálneho hudobno-dramatického diela Lohengrin inšpiroval skladateľa mýtický obraz ochrancu nekonečného dobra, rytiera svätého grálu, ktorého poslaním bolo ochraňovať spravodlivosť a vyššiu cnosť. Príbeh Lohengrina sa odohráva v Brabantskom vojvodstve, v prvej polovici 10. storočia.

Režisér Andrejs Žagars divákom však neponúka romantickú historickú drámu. Jeho zámerom bolo inscenovať živý ľudský príbeh: spája v ňom mystiku s re¬álnym životom. Hľadal aj historické obdobie, ktoré by svojou turbulentnosťou s eposom súviselo. Našiel ho v roku 1940, teda na začiatku 2. svetovej vojny, a dej situoval do katedrály, kde v ťažkých časoch ľudia vždy nachádzali útočisko. Aj prostredníctvom tohto príbehu majú tvorcovia ambíciu hľadať spolu s divákmi odpoveď na otázku, či je dnešný svet schopný mať ideály, či je spôsobilý rozšifrovať duchovné posolstvá, ktoré by predstavovali v našom zmaterializovanom svete inú kvalitu.

Pod inšpirujúcou taktovkou dirigenta Friedricha Haidera sa na prvom zo štyroch posledných uvedení tejto inscenácie Lohengrina 4.marca predstavia naši poprední sólisti Peter Mikuláš, Adriana Kohútková, František Ďuriač a zahraniční hostia, ktorí už na našej prvej scéne v tejto opere účinkovali Ferdinand von Bothmer a Anton Keremidtchiev. V úlohe Ortrud budeme mať výnimočnú príležitosť po prvýkrát v Opere SND privítať vynikajúcu českú mezzosopranistku Elišku Weissovú známu z mnohých významných operných scén napríklad vo Francúzsku, Írsku, či Slovinsku.

Využite príležitosť navštíviť impozantné dielo Richarda Wagnera na scéne Opery SND. Štyri predstavenia v novej budove SND sú naplánované na 4. a 18. marca a 29. apríla o 18.00 hodine a derniéra 5. júna 2016 o 17.00 hodine.

Vstupenky si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail rezervacie@snd.sk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SND Slovenské národné divadlo