Potravinová kobra odhalila plesnivé potraviny či veľké množstvo chemických látok v mede

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
POTRAVINY
Foto: ilustračné, thinkstockphotos.com

BRATISLAVA 4. decembra (WebNoviny.sk) – Potravinová kobra uskutočnila od začiatku tohto roka do 31. októbra 43 439 kontrol.

Ako informovala v pondelok na tlačovej konferencii ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná, nedostatky našla v 3 775 prípadoch, čo predstavuje 8,7 % pochybení. Inšpektori udelili 1 943 blokových pokút v celkovej hodnote 47 046 eur.

Chýbajúce údaje a problematické ovocie

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš uviedol, že medzi zistené nedostatky patril predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, predaj klobásy a salámy bez dokladu o pôvode, ako problematické sa podobne ako vlani ukázalo ovocie a zelenina.

„Väčšinou išlo o problémy s čerstvosťou, napríklad balené čerstvé komodity boli plesnivé, a teda nevhodné na ľudskú spotrebu, pri hlive ustricovej neboli dodržané podmienky skladovania výrobku. Namiesto teploty 0 až 6 stupňov Celzia, bol uchovávaný na regáli pri ovocí a zelenine pri teplote prostredia 19,4 stupňa Celzia. Medzi najčastejšie porušované ovocie a zeleninu patria už snáď tradične jablká, banány, paradajky, papriky,“ priblížil Bíreš.

Najviac kontrol urobili inšpektori v malých (10 812) a stredných predajniach (11 962), u výrobcov a baliarňach (6 376) a v hypermarketoch (5 999). Cielené kontroly boli v pracovnom čase i mimo neho. Z celkového počtu 12 769 kontrolovaných prevádzok boli nedostatky zistené v 2 646 prevádzkach, čo predstavuje porušenosť 20,7 percenta.

Zamerali sa na importované potraviny

Kontrolóri sa zamerali aj na importované suroviny a potraviny rastlinného pôvodu z tretích krajín a krajín mimo EÚ (výživové doplnky, rafinované oleje, citrusy, nealko nápoje, káva, arašidy). Počas 2 505 úradných kontrol preverili 3 309 zásielok. Z 309 odobratých vzoriek nevyhovelo 12 (kokosové mlieko z Vietnamu, kakaová nátierka s lieskovcami zo Srbska, nelúpané arašidy z Číny, paradajková pasta z Iránu, sušienky polomáčané v kakaovej poleve s posypom škorice).

Medzi ďalšie potraviny, u ktorých našli inšpektori pochybenia, patria orechy. „Vo vlašských sa nachádzal nadlimitný počet škrupín, nefunkčný obal pri arašidoch bol prelepený lepiacou páskou,“ vymenoval pochybenia Bíreš.

Predaj po dátume exspirácie

Prekročené množstvo chemických látok našli inšpektori vo včeľom mede kvetovom, podobne ako vlani neuvádzali niektorí výrobcovia čokolády a čokoládových figúrok množstvo kakaovej sušiny alebo produkt predávali po dátume exspirácie.

V ananásových rezoch sa našla prítomnosť syntetických farbív, v údenom bôčiku bolo prekročené najvyššie prípustné množstvo uhľovodíka benzoapyrénu, v konzerve tresčej pečeni sa vyskytovali mŕtve škrkavky, u domácej bravčovej masti namerali kontrolóri prekročený limit kyseliny olejov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gabriela MatečnáJozef Bíreš